Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лукав план Едија Раме да се уплете у дијалог Београд и Приштине

© AP Photo / Olivier MatthysПремијер Албаније Еди Рама
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Слањем нацрта закона о ЗСО Немачкој и Француској албански премијер Еди Рама на лукав начин покушава да се уплете у дијалог Београд и Приштине и уједно спаси фотељу Аљбина Куртија који западним савезницима већ досадио својом самовољом, верује дипломата Бранко Бранковић.
Премијер Албаније Еди Рама послао је, ничим изазван, француском председнику Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу предлог Нацрта статута Заједнице српских општина. Како је објаснио, то је нацрт који су давно разрадили врхунски амерички и европски стручњаци, за случај да дође овај дан, јер сматра да ни Србија ни Косове не желе да се ЗСО формира.

Рамин лукав план

Рама тврди да је јасно да је ЗСО „Гордијев чвор" и да на овај начин жели да помогне братском Косову да избегне могуће непријатности са пријатељима из међународне заједнице. С друге стране, из Приштине је Рами послата порука да само тамошња влада има право да предложи нацрт закон о ЗСО.
На питање да ли је овај Рамин потез мешање у унутрашње питање Србије бивши амбасадор и дипломата Бранко Бранковић каже да свака држава има право да предочи своје предлоге, али сматра да је ово лукав покушај Албаније да се на неки начин убаци у преговоре.
„Рама није предложио Србији директно овај предлог да бисмо рекли да се меша у унутрашње питање Србије, већ онима који, условно речено, воде дијалог. Међутим, самом чињеницом да је урадио шта је урадио он се меша у све, и то лукав начин,“ каже Бранковић.
Он истовремено не верује да овај потез Едија Раме, ма шта се чуло са Косова, није дошао без консултација, па чак и без захтева Приштине.

Договор Приштине и Тиране

„Евидентно је да је све што је Приштини наметнуто да уради, од формирања ЗСО, повлачења косовских снага са севера Косова и захтева за нове изборе за четири општине на северу Косова које је међународна заједница предочила Куртију због ескалације сукоба на северу Косова, на себе на неки начин преузео албански премијере да би заштитио Аљбина Куртија. Јер Куртију не одговара на унутарполитичком плану да испуни захтев које је добио од Америке и ЕУ,“ сматра Бранковић.
И Куртију и Рами је јасно, каже Бранковић, да Запад неће дуго да толерише Куртијево понашање и ту је Рама ускочио са овим планом.
„Наравно цео речник којим је Рама објаснио разлог за слање овог нацрта показује да ситуација на КиМ не иде у прилог ономе што Албанци одавно хоће а то је да заузму север Косова и да створе тела која ће им омогућити да цело Косова буде јединствено, са или без Срба,“ истиче наш саговорник.
Бранковић на крају подсећа да нацрт ЗСО који је Управљачки тим предложио на преговорима у Бриселу, а који је Приштина одбила остаје у оптицају, као и предлог који је дао европски тим.

Европи се свиђа Рамин план?

Рама је рекао да не разуме оклевање власти са Косова да деескалира ситуацију на северу, која поприма размере политичке трагедије за Републику Косово. Он је такође нагласио да су изјаве њихових стратешких савезника о овој ситуацији све алармантније и да не схвата разлог оклевања косовских власти да деескалирају ситуацију у којој је очигледно да Косово свакодневно прави велике губитке.
Такође је истакао је да верује да је стварање ЗСО кључ да се коначно отворе врата за међународну афирмацију Косова.
Нацрт текста о формирању Заједнице општина са српском већином на Косову који је премијер Албаније Еди Рама предао Паризу и Берлину, стигао је данас и на адресу Европског савета
Медији пишу да су дипломатски извори који су имали прилику да виде овај нацрт оценили да се ради о "озбиљном и висококвалитетном документу". Бриселски извори потврђују да се текст нацрта пажљиво анализира, и да се да се документ третира као још један допринос, сличан осталим нацртима које су израдиле разне организације и тинк-тенкови.
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
СРБИЈА
Рама: Послао сам Макрону и Шолцу предлог нацрта статута ЗСО
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
СРБИЈА
Курти саопштио када ће изнети своју визију статута ЗСО
Еди Рама на самиту у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
СРБИЈА
Рама: Нисам се консултовао са Куртијем око нацрта за формирање ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала