- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија почетком јула почиње да размешта тактичко наоружање у Белорусији – све тече по плану

© Sputnik / Гавриил Григоров / Уђи у базу фотографијаСастанак руског лидера Владимира Путин и белоруског председника Александра Лукашенка у Сочију
Састанак руског лидера Владимира Путин и белоруског председника Александра Лукашенка у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Русија ће после 7. или 8. јула почети да размешта наоружање на територији Белорусије, након завршетка припремних радова, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку с белоруским колегом Александром Лукашенком.

„Ситуација је у целини стабилна, чак бих рекао, добра. Сарађујемо у тој сфери. У вези с најосетљивијим питањима, о којима смо с договарали, све тече по плану – 7. или 8. јула се завршава припрема одговарајућег наоружања И одмах ћемо почети да радимо на томе да на вашој територији разместимо одговарајуће видове наоружања. Све тече по плану и све је стабилно“, рекао је Путин након неформалног састанка с белоруским колегом Александром Лукашенком.

Руски председник је у марту изјавио да су се Москва и Минск договорили да, не нарушавајући међународне обавезе, разместе руско тактичко нуклеарно наоружање у Белорусији.
Путин је објаснио да Русија не предаје Белорусији своје нуклеарно оружје, него да чини оно што су САД чиниле деценијама, пошто „Американци обучавају савезничке посаде и њихове пилоте да, уколико је неопходно, користе ту врсту наоружања“.
Према Путиновим речима, изградња спремишта за тактичко нуклеарно оружје у Русији биће завршена 1. јула.

Лукашенко: Економски односи Русије и Белорусије све бољи

Према речима Лукашенка, Русија и Белорусија имају нерешена економска питања, али она нису проблематична.
Он је додао да Москва и Минск намеравају да осмисле план дејстава у условима спољног притиска, а да би том у будућности могле да се придруже друге земље постсовјетског простора.
Лукашенко је истакао да се структура економских односа Русије и Белорусије побољшава, а да је акценат не само на традиционалним областима сарадње, него и на високотехнолошкој сфери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала