Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шеф Еулекса саопштио у ком случају би НАТО могао да пошаље неколико хиљада војника на КиМ

© Sputnik / Iliya Pitalev / Уђи у базу фотографијаПрипадници италијанског КФОР-а у Приштини
Припадници италијанског КФОР-а у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Одлазећи шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк није одбацио могућност да НАТО одлучи да пошаље неколико хиљада војника на Косово и Метохију, уколико ситуација буде поново ескалирала.
„Уколико ситуација постане нестабилна, уколико почне да ескалира, то слање војника јесте опција“, рекао је Вигемарк.
Вигемарк сматра да ће доћи тренутак када цивилна полиција Еулекса, која нема извршна овлашћења већ само „надгледа косовску полицију“, више неће бити потребна на КиМ.
„Међутим, за тако нешто се услови још нису стекли“, казао је Вигемарк, преноси АП.
Вигемарк је истакао да је кључно да се не дозволи да се инциденти, као последњи виђени на северу КиМ, „разбуктају и прелију у неку врсту оружаног сукоба“.
„Постојећи дијалог Београда и Приштине — то је место за решавање већине отворених питања“, рекао је он.

„Није објективно очекивати веће дужности Кфора на северу Косова“

Портпарол Кфора, пуковник Андреа Галијени, одржао је данас конференцију за новинаре на којој му је постављено питање да ли ће у будућности Кфор преузети контролу на северу Косова и Метохије.
„Не, Кфор је присутан на северу због кризе, али није објективно очекивати веће дужности Кфора. У овом тренутка Кфор прати ситуацију“, одговорио је Галијени.
„Од 29. маја додатне трупе Кфора распоређене су на северу Косова, након што су четири председника пре неколико дана насилно покушала да уђу у њихове канцеларије. Кфор је био ту да спречи даљу ескалацију протеста и 29. маја у једној општини (Звечан) одржан је велики протест. Током протеста, војници су повређени каменицама, импровизованим експлозивом и ватреним оружјем. Било је јасно да људи покушавају да мирно протестују, али је било јасно да је ту било и других, појединих криминалних група које покушавају да нападну трупе Кфора“, рекао је Галијени, пренео је портал „Косово онлајн“.
Он је навео да се чини да ситуација на северу постаје све боља што се тиче безбедности, додајући да ће јаче присуство Кфора бити на северу КиМ све док постоји могућност да ситуација даље ескалира.
Турски војници, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СРБИЈА
Турска започела распоређивање својих специјалаца на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала