Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби у Звечану и Лепосавићу не одустају од протеста

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБлокада Кфора у близини општине Звечан
Блокада Кфора у близини општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Ноћ у Звечану и Лепосавићу протекла је мирно, а тамошњи Срби и данас су наставили мирно да протестују испред зграде општине.
Још од краја маја, сваког дана испред кордона Кфора окупљају се грађани и запослени у тој већински српској општини.
Кажу да не одустају од протеста, све док се не испуне њихови захтеви: повлачење свих специјалних јединица тзв. косовске полиције са севера Косова и Метохије, али и ослобађање неправедно ухапшених Душана Обреновића и Радоша Петровића.
Зграду општине Звечан и даље обезбеђују припадници Кфора, а унутар зграде се налазе специјалци са дугим цевима.
У Лепосавићу је окупљен велики број грађана који протестују 12. дан заредом, како би исказали незадовољство због нелегитимних албанских градоначелника у општинама на северу Косова и доласка специјалне полиције.
Јутрос су стигли на смену италијански војници Кфора који су заменили амерички контигент на терену и који обезбеђују простор између окупљених на протесту и општинске зграде.
У току јучерашњег дана уклоњена је и бодљикава жица којом су припадници Кфора оградили зграду општине. Уместо бодљикаве жице, данас простор око општине обезбеђују војници Кфора који стоје у обручу. Иза зграде општине су и даље оклопна возила специјалних јединица тзв. косовске полиције.
Специјални представници САД и ЕУ Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак затражили су почетком ове недеље од приштинских званичника хитну деескалацију ситуације на северу наше јужне покрајине.
До протеста на северу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција у петак 26. маја насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.
У понедељак 29. маја је, током протеста у Звечану, дошло до сукоба између специјалаца косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима. Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.
Срби који су протеклих дана мирно протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.
Студенти Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици подржали су протест Срба у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
СРБИЈА
Студенти у мајицама са натписом "Изађи мала" подржали протест у Звечану /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала