- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Девојчица коју је отео отац, држављанин Саудијске Арабије, враћена мајци у Србију

© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVAВраћена мајци девојчица коју је отео отац, држављанин Саудијске Арабије
Враћена мајци девојчица коју је отео отац, држављанин Саудијске Арабије - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Четворогодишња девојчица Сара, коју је пре неколико дана отео отац, држављанин Саудијске Арабије, ноћас је враћена мајци у Србију, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Истакао је да је дете враћено мајци залагањем Министарства спољних послова и уз велику помоћ амбасадора Саудијске Арабије у Босни и Херцеговини.
Дачић је рекао да је јуче успешно завршена и евакуација нашег држављанина Филипа Лујића из сукобима захваћеног Судана.
„Јуче је било веома турбулентно, јер смо имали два веома битна догађаја, а један је завршетак евакуације наших грађана из Судана, где је био остао још један наш грађанин, Филип Лујић, који је радио у једној хуманитарној организацији на западу земље“, навео је Дачић.
Он је додао да се Лујић, захваљујући координацији Министарства спољних послова са турским колегама и помоћи наше амбасаде у Турској, придружио турском евакуационом конвоју.
Дачић је објаснио да су из Судана евакуисани сви наши држављани који су се обратили за помоћ, те да ће се наставити са пружањем помоћи ако још неко од наших држављана који су остали у Судану изрази жељу да напусти ту земљу и захвалио свим земљама које су понудиле помоћ при евакуацији.
Говорећи о све чешћем феномену последњих година да деца постају жртве брачних проблема родитеља пореклом из различитих држава, рекао је да је у случају отете девојчица, која је ноћас враћена мајци у Србију, мајка претходно, у складу са судском одлуком, одвела дете на виђање са оцем у Београду.
То је било 6. јуна када је девојчица отета од тада се и њој и оцу губи сваки траг, све до јуче, када се отац појавио у саудијској амбасади у Сарајеву.
„Искрено, не бисмо ништа урадили да се амбасадор Саудијске Арабије није побунио и није хтео да оцу да путни лист, јер је сматрао да је то незаконито. Онда нас је позвао и тражио да преда дете искључиво мајци“, објаснио је Дачић.
Додао је да је Министарство спољних послова по његовом налогу и под надзором помоћнице министра за конзуларне послове Мирјане Живковић, организовало превоз мајке до Сарајева како би преузела девојчицу.
Подсетио је да је реч о девојчици коју је мајка пре две године вратила из Саудијске Арабије.
„Још једном позивам све да се јаве одмах, чим настане такав проблем“, изјавио је Дачић за РТС и додао ће Министарство спољних послова увек помоћи колико год може.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала