- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Озбиљна ватрена моћ: Русија развија нову модификацију митраљеза „корд“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМитраљез корд на полигону за обуку у зони специјалне војне операције у Украјини
Митраљез корд на полигону за обуку у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Руска војно-одбрамбена индустрија развија нову модификацију тешког митраљеза „корд“ који има озбиљну ватрену моћ - може да испали 300 метака без хлађења цеви.
Митраљез „корд“ је, како кажу руски експерти, намењен за уништавање људства, лаких оклопних возила и специјалне технике, а његов дужи рад омогућиће војницима сузбијање противника и спречавање наношења узвратне ватре.
Владимир Љозов, водећи инжењер руске одбрамбене фабрике „Дегтјарова“, каже да ће овим оружјем бити наоружани хеликоптери и даљински управљани модули.

Поуздано и ефикасно оружје

Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, митраљез „корд“ је веома поуздано и ефикасно оружје.

„Руске трупе овај митраљез користе током специјалне војне операције. „Корд“ је поуздано оружје које наше оружане снаге понекада називају „снајперским“ због његове ефикасности. Развој модификације тешког митраљеза „корд“ са цеви која може да испали 300 метака без хлађења, веома ће допринети ефикасности борбених хеликоптера - они ће се претворити у транспортно јуришно оружје које ће захваљујући овој цеви ефикасно уништавати људство“, објашњава саговорник Спутњика.

Према речима Виктора Баранеца, „корд“ је дубоко модернизована верзија совјетског митраљеза „утјоса“.
„Ово је митраљез који се добро показао у Авганистану, Чеченији... Међутим, фабрика „Дегтјарова“ одлучила је да модернизује „утјос“. Тако је настао „корд“ који се већ дуго налази у арсеналу руске армије. Што се тиче карактеристика, његов калибар износи 12,7 милиметара“, констатује наш саговорник.
У својој класи, „корд“ је најлакше оружје на свету и једини митраљез калибра 12,7мм који омогућава војнику да пуца са двоношца, као и са рамена.
„По потреби, „корд“ се може монтирати и на статив, али фабрички иде са двоношцем. Тако се најчешће користи. Са њим је тежак 32 килограма. Пре свега, ово даје предност у мобилности. Та тежина омогућава борцу да самостално носи митраљез на мањој удаљености“, изјавио је за РТ Роман Спирин, главни конструктор малокалибарског и топовског наоружања фабрике „Дегтјарова“.
Због тога, наша војска воли ово оружје. „Корд“ има озбиљну ватрену моћ и домет. И због тога сматрам да му нема пандана у свету“, наглашава Виктор Баранец.
Треба напоменути да ако војници желе да „корд“ понесу на већу удаљеност, у том случају, ово оружје се раставља на такозвано „тело“ митраљеза и цев.
© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМитраљез корд на полигону за обуку у зони специјалне војне операције у Украјини
Митраљез корд на полигону за обуку у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Митраљез корд на полигону за обуку у зони специјалне војне операције у Украјини

За уништавање људства, лако оклопних возила….

Тешки митраљез „корд“ са цеви која може да испали 300 метака без хлађења, неће имати нове карактеристике, истиче Леонков.
„Све остаје исто: и домет и прецизност..Само се мења то што ће „корд“ моћи дуже да ради и без хлађења испаљује 300 метака. Ово омогућава нашим војницима да сузбију противника, односно да му не дозволе да изађе из утврђења и нанесе узвратну ватру. Такође, то даје могућност нашим јуришним јединицама да што пре дођу до прве линије одбране. Ова цев имаће утицај на повећање ватрених могућности митраљеза“, прецизира стручњак, додајући да ће овим оружјем, вероватно, бити наоружани хеликоптери Ми-8.
Алексеј Леонков наглашава да је митраљез „корд“ намењен за уништавање људства, лаких оклопних возила и специјалне технике.
„Појава овог оружја имаће позитиван утицај на ток борбених дејстава“, истиче Леонков.

Војници имају само речи хвале за „корд“

Према речима Спиринова, скоро сви учесници специјалне војне операције имају само речи хвале за митраљез „корд“. Његова значајна предност је очување борбених квалитета чак и у условима када војници морају да се излажу прљавштини и прашини.
„Оружје наставља да ради како треба, чак и ако се не чисти неколико дана, а истовремено се интензивно користи на терену. У нашој земљи се за малокалибарско оружје намећу веома строги захтеви за поузданост и „корд“ их у потпуности поштује“, рекао је Спиринов за РТ.
Спиринов истиче да је фабрика „Дегтјарова“ повећала производњу митраљеза великог калибра „корд“ и истоимених снајперских пушака (АСВК „корд“).
„Почетком специјалне војне операције значајно је повећан број поруџбина за „наше главне производе( митраљезе и пушке). С тим у вези, предузеће ради у три смене. Сада се купује опрема и привлаче се нови стручњаци“, изјавио је Спиринов.
Подсетимо, фабрика „Дегтјарова“ (ЗиД) се налази у месту Ковров, у Владимирској области. Компанија послује више од сто година. Позната је по производњи легендарних митраљеза „ДШК“ и митраљеза „ППш“. Данас је произвођач митраљеза и пушака „корд“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала