- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Повреде као усуд – сам себи највећи противник

© AP Photo / Thibault CamusНовак Ђоковић Карлос Алкарас
Новак Ђоковић Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Карлос Алкарас доживео је повреду ноге, односно имао је проблеме са грчевима, и све је то утицало на исход полуфинала Ролан Гароса против Новака Ђоковића. Рекло би се – још један проблем са физичком спремом у низу код младог Шпанца. Сада то већ постаје тренд код њега. И то врло забрињавајући тренд.
Проблеми са повредама код Алкараса почели су одавно, а од новембра су се уозбиљили. Почело је у новембру, када се Карлитос повукао са мастерса у Паризу због бола у стомачним мишићима.
На крају се испоставило да је дошло до пуцања мишића, па зато није могао да игра на Завршном турниру у Торину. Касније је током паузе између две сезоне Алкарас доживео повреду у десној нози и то је значило да неће моћи да наступи ни на Аустралијан опену.
Ни ту није крај...
Алкарас је доживео потом истегнуће задње ложе у априлу. Ипак, та повреда је била нешто једноставнија и лакша, па је паузирао десетак дана.

Све заједно паузирао је више месеци и то није нешто што желите када се у напону форме и када имате 20 година. Јасно је да његова каријера, заједно са овим полуфиналом против Новака, већ много трпи. А изгледа и да ће тек да трпи.

Алкарас је признао да у прошлости није радио 100 одсто праве ствари у припреми, између мечева, између турнира. Делује да није био довољан професионалац, као што су то пре њега били и јесу Новак Ђоковић и Рафаел Надал.
Једном приликом Шпанац је објаснио ситуацију са повредама и навикама.
„Мислим на одмор, на суплементе, на правилну исхрану и тако даље. Постоји много ствари које нисам радио како треба. Повреде су ме научиле да морам да се вратим рутинама које сам радио. И морам да их радим најбоље што могу. Ако радиш правилне ствари, онда ће исправни резултати доћи“, самокритично је објаснио Шпанац.
О Алкарасовом атомском тенису, можда и непромишљеном и превише агресивном, говорио је тениски стручњак Горан Бубањ.
„Алакарас је исфорсирано фаворит, пошто је Надал у повлачењу, био је потребан Шпанац, наметнуо се играма, повреде су последица великих напора, ако играте маскимално на сваком турниру тело се презасити. Сама форма није спорна, игра одлично, ко хоће да га победи мора баш добро да игра, али тајна је у томе колико је здрав и спреман, јер сваки меч носи ризик, млад је игра без резерве, једноставно није лако издржати“, објаснио је Бубањ недавно за Спутњик.
Слично је говорио још један бивши Дејвис куп селектор Србије Богдан Обрадовић.
„Чудно ми је то што је често повређен. Немамо јасну слику о њему, јасно је да се ради о великом таленту, али ми није јасно како толико млад играч може да има толико проблема“, рекао је Обрадовић за Спутњик и тачно предосетио какве проблеме може да има Алкарас на дуелу против Ђоковића.
О повредама Карлоса Алкараса говорио је и његов кондициони тренер Мартинес Каскалес.
„Карлитос је у реду, зна да ће бити у реду, то се дешава у тенису, али је увек тешко стати када заиста желиш да играш. Карлитос игра веома експлозивно, јури све лопте у сваком поену. Исто ради и на тренингу. Удео је и у његовим генима, али како расте ове проблеме решава боље. Тим који га окружује се труди да унапреди овај аспекат, али не желе да он изгуби победнички дух“, рекао је Каскалес.
Иако има само 20 година, Алкарас је показао да не контролише тело на најбољи начин, да је склон повредама и то га је већ много, много коштало.
Како ће тек све изгледати у наставку његове каријере, велико је питање.
Али, чињеница је да је Алкарас имао прекопута себе човека који је 16 година старији и - физички спремнији. То много говори.
И о Шпанцу и о српској машинерији.
* Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер
Новак Ђоковић Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
СПОРТ
Ђоковић је у финалу Ролан Гароса – повреда Алкараса спречила већи спектакл!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала