Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Само слеп не види шта је циљ игре Запада и Приштине /видео/

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Албаније, Косова и САД
Заставе Албаније, Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Стратешке ствари се нису промениле – то што долази Ескобар и Куртију мало лупи чвргу не значи ништа, јер Американци ни за милиметар нису променили своју позицију. Они и даље желе да легитимишу НАТО агресију 1999. и да легализују једнострано проглашење независности Косова 2008.
То су два кршења међународног права која су најбруталније урушила поредак успостављен након Хладног рата, оценио је у емисији „Од четвртка до четвртка“ Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.

Три циља игре Запада и Приштине

Све што се дешава у последњих годину дана, каже он, део је игре коју Запад координира с Приштином. Док Немачка безусловно подржава Куртија, Америка се поставља као страна која вуче избалансиране потезе.
Наш саговорник тврди да само слеп човек не би могао да види да је циљ ове игре да се Београд натера да примени катастрофалан француско-немачки споразум којим се Србија практично одриче Косова и Метохије.
„Други циљ је да се овим разноразним предлозима о ЗСО ослаби свака могућа веза између Београда и косовских Срба, да можда остане нека празна љуштура. Трећи циљ је у вези са албанским премијером Едијем Рамом и Заједницом српских општина коју су нам „продали“ још 2013. Пристали смо на њу, јер је требало да буде ентитет налик Републици Српској. Од тада имамо само разарање ЗСО, намерно се урушава да би остала без икакве суштине“, наглашава Митић.

ЗСО мамац за Београд

Наш саговорник подвлачи да је и Еди Рама скренуо пажњу на то да би ЗСО требало да буде мамац за Београд – хајде да трампимо ЗСО за прихватање и имплементацију француско-немачког плана. Они целу деценију нису применили ЗСО, а сада је желе из само једног разлога - да би се Србија одрекла дела своје територије.
Ова криза са изласком Срба из институција, подсећа Митић, почела је зато што је у једном тренутку ситуација постала потпуно несносна – Срби су хапшени, упадало се на Север, прављене су импровизоване базе , а ЗСО никако да се формира. Након тога, наглашава наш саговорник, косовски Албанци су награђени визном либерализацијом и постали су кандидат за Савет Европе без обзира што ништа нису урадили.
„На све то рекли су им да су им и избори легитимни и тек када су видели да су Срби показали зубе, Срби који више немају где, навели су како би можда требало да се понове. Београд не би требало да пристане на Ескобаров предлог да Срби безусловно учествују на поновљеним изборима.“

Србија не сме да посустане

Како ћемо ми заштитити те Србе, пита се Митић, ако се сада врате у те институције и у ситуацију као пре седам месеци - које гаранције онда имамо да се неће наставити хапшења и да ће Курти формирати ЗСО.
Он изражава озбиљну скепсу према наводној листи притисака на Приштину и сматра да Србија треба да обрати пажњу на стратегију, јер треба да одбрани и територију и људе, а то не можемо сталним прављењем уступака.
Уколико ми посустанемо, додаје он, бићемо не само прва држава која се одрекла своје територије, већ ћемо тако и признати да је ово случај „суи генерис“. На тај начин бисмо и Русији и било коме другом одузели право да се позивају на преседан.
„Запад се подсмевао председнику Русије Владимиру Путину након његовог Минхенског говора 2007, а исте године је на самиту Г8 у Хајлингендаму рекао да је „Косово део Србије и морамо да поштујемо територијални интергритет држава, а ако утврђујемо да је принцип права на самоопредељење важнија одредница међународног права од територијалног интегритета то не сме да важи само у случају Србије већ и за целу територију бивше Југославије и Совјетског Савеза“. Дакле, он их је упозоравао да не може да постоји „суи генерис“. Без обзира на та два говора, они су координирали проглашење независности Косова почетком 2008. са свим последицама које видимо и дан данас, рекао је Митић.
Наш саговорник истовремено изражава сумњу у добре намере САД јер, како каже, Американци желе да покажу како су они ти који се питају за безбедност на Балкану. То им је, истиче Митић, битно како би пре свих то виделе Руска Федерација и Кина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала