- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шолц изјавио да ускоро намерава да разговара с Путином

© AP Photo / Michael SohnНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Канцелар Немачке Олаф Шолц изјавио је да жели да одржава контакт с председником Русије Владимиром Путином и да намерава ускоро поново да разговара телефоном с руским лидером.
Шолц је током 38. Конгреса протестантских цркава Немачке рекао да је с Путином разговарао и пре почетка сукоба у Украјини у фебруару прошле године, као и током сукоба.
„И иако то одавно нисам радио, намеравам то поново да урадим ускоро“, нагласио је немачки канцелар, тврдећи истовремено да је услов за „праведни мир“ у Украјини повлачење целокупне руске војске с њене територије.
Током говора немачког канцелара из публике су се повремено чули позиви за „преговоре“.
Шолц је на то одговорио да су преговори „нормална ствар“, али да је „питање с ким и о чему се преговара“.
Шолц је претходно изложио принципе своје политике од тренутка када је почео сукоб у Украјини, који подразумевају да је неопходно спречити заоштравање ситуације.
„То је било и остаје тачно, ми делујемо усаглашено у свему. Осмишљавамо сваки свој корак и не предузимамо никаква дејства сами. Били смо привржени том принципу од самог почетка“, закључио је немачки канцелар и поновио да границе у Европи не смеју да се мењају употребом силе.
Раније су и немачки канцелар, и пресдставници његове прес-службе, наглашавали да су билатерлани контакти с Московм неопходни и да Берлин жели да их настави. Истовремено, Берлин је указивао на озбиљне разлике у мишљењу у вези с Украјином које се испољавају током тих разговора.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да Путин за сада не планира телефонски разговор са Шолцом.
Последњи пут Шолц и Путин су разговарали телефоном 2. децембра прошле године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала