- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велика Западна представа без публике: Шта Европа поручује Србији и Русији – у више гласова /видео/

© AP Photo / Carl Court/Pool PhotoДруги самит Европске политичке заједнице одржан у Молдавији
Други самит Европске политичке заједнице одржан у Молдавији - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Неуспели покушај да се покаже да Европа говори једним гласом - најприближнији је опис недавног самита Европске политичке заједнице, како кажу саговорници Спутњика, гломазног форума завршеног без опипљивих резултата.
Скуп одржан првих дана јуна недалеко од молдавске престонице Кишињева уз учешће представника 47 земаља приказиван је као нешто важно, а на крају су, констатује новинар Жарко Ракић, једино значајни били билатерални сусрети на маргинама.
Има различитих тумачења какве су перспективе те заједнице и чиме она треба да се бави, али оно што остаје као најјачи утисак, сматра Ракић, јесте да су у праву критичари који кажу да је то покушај да се избегне проширење ЕУ, а да се истовремено земљама које су сада кандидати сугерише да су део Европе.
Мина Зиројевић из Института за упоредно право примећује да је још један циљ скупа био да се пошаље порука Русији да је изолована, уз констатацију да такви планови постоје још из 18. века али да то што Европа покушава да уради Русији у ствари ради сама себи.
„Ово је био и показатељ да, без обзира на различитост, у Европи говоре једним гласом. Што се опет није десило, јер свака земља има сада различите, па и територијалне претензије, а кад једном отворите Пандорину кутију она се више не затвара тако лако“, каже Зиројевићева.

Велика представа

По мишљењу Ракића, све што се дешавало на скупу личило је на велику представу без много публике, између осталог, и долазак украјинског председника Владимира Зеленског и његов предлог за организовање некаквог „самита мира“ на ком не би било места за Русију.
„Не бих да умањим улогу Зеленског и његових ментора али мислим да ни он сам не зна шта је предложио. Јер знамо одакле треба да дође иницијатива да се седне за преговарачки сто, свакако не из Кијева, а та држава из које треба да дође - ћути. Овај рат је такође показао нешто што Европљани никако нису хтели да се види, да су они постали обичан амерички привезак“, каже новинар уз оцену да идеја Зеленског нема никакве шансе на успех.
За Мину Зиројевић реч је о изјави намењеној за медије која треба да покаже како је Зеленски наводно човек мира, али му, ето, Руси сметају, па му баш зато треба оружје и то што дужег домета. А онда кад гађа места на територији Русије на Западу кажу да је то случајно, констатује саговорница.
„На почетку рата у Украјини имали смо чувену формулацију да ће се рат водити до последњег Украјинца, па је то претворено у рат до последњег евра а сад све што чујемо личи као да би неко желео да Европљани и чланице НАТО уђу у рат против Русије на страни Украјине“, коментарише Ракић понашање Европљана.
У светлу таквих резоновања, сматра он, постаје јасно зашто су руски медији скуп у шали назвали „пијани самит“, додуше зато што је дворац у ком је организован позната винарија.
„Самит можда није био пијани али је деловало да учесници немају у сваком тренутку добру оријентацију“, ироничан је Ракић.

Шта се то нуди Србији

Да такав закључак пије воду, по мишљењу саговорника, показује и однос и изјаве европских лидера о косовском питању након ескалације на северу Косова и Метохије која још траје.
Треба бити прилично наиван, каже Ракић, па поверовати да за целу операцију коју је смислио Аљбин Курти Кфор није ништа знао, а после сцена насиља уследили су иступи западних амбасадора и ситуација се опет није променила: и даље су оклопна возила на терену, а Курти обећава локалне изборе за новембар, што је веома далеко и ко зна шта ће дотле да се догоди.

„Ми смо досад све живо испробали: имали смо писане споразуме, један па други, па смо имали усмене договоре који се сад различито тумаче, не знам шта је трећа формула. Имали смо разне алтернативе, ништа од тога није заживело и сад очекујем велику креативност САД и ЕУ да пронађу нове формулације које би допринеле да се ситуација смири и да почне нормализација живота. У међувремену, народ доле живи тешко а не видим неки озбиљан притисак на Куртија. Санкције или казне које је добио су минорне. Очекујем неку озбиљнију акцију. Немамо ништа од тога што сви упиру прст у њега као главног кривца. А верујем да он и ужива – постао је највећи каубој на овим просторима, нико му ништа не може, може да се понаша како год хоће“, огорчен је овај новинар.

Зиројевићева подсећа да су Срби напустили косовске институције и нису изашли на изборе из сасвим јасних разлога – јер није формирана Заједница српских општина. Приштина и Запад би сад да их убеде да иду на изборе и врате се у институције а да се тек након тога формира нека ЗСО па, сматра она, ко је онда ту губитник - Срби, и то два пута.
„Оно што нама иде у корист то је куповина времена. Јер у овом светском ресету то је једино што можемо. Решење сигурно неће бити да КиМ буде независно јер свих ових година иако имају институције оне су потпуно нефункционалне... Питање је комплексно и не може се решити преко колена како би они на Западу хтели“, поручује гошћа Спутњика.
Зиројевићева закључује да све ово говори да и поред амбициозних планова скупови попут Европске политичке заједнице не могу да понуде ишта што би било посебно корисно ни за саму Европу а камоли за Србију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала