- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД се враћају у Унеско

© AP Photo / Michel EulerУнеско
Унеско - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе обавестиле су Унеско да су одлучиле да се врате у ту организацију, шест година након што је администрација бившег председника Доналда Трампа одлучила да повуче чланство САД, рекао је портпарол Стејт департмента за портал „Аксиос“.
Након што је Палестинска самоуправа постала пуна чланица Унеска 2011. године, администрација Барака Обаме је престала да финансира организацију јер је то забрањено америчким законом.
У октобру 2017. године, Трампова администрација напустила је Унеско због, како је тада наведено, „анти-израелске атмосфере“.
Израел је тада најавио да ће напустити организацију недуго после САД и то се догодило 2018. године.
У фебруару 2022. године, израелска влада је обавестила Стејт департмент да се неће противити америчком повратку у Унеско.
Прошлог децембра, Конгрес је одобрио закон којим ће се одвојити више од 500 милиона долара неопходних да САД плати дуг Унеску и да се врати у организацију као пуноправни члан.
У закон је укључена клаузула у којој се наводи да ће, ако Палестинци добију статус државе чланице у тој агенцији УН, САД поново обуставити финансирање, наводи тај портал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала