- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„То је пљачка“: Канада конфисковала руски авион „Антонов“

© Фото : Министарсво одбранеАвион Ан-124-100 којим су достављени мигови 29
Авион Ан-124-100 којим су достављени мигови 29  - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Канадске власти конфисковале су руски теретни авион Ан-124 „Руслан“ („Антонов“) у оквиру санкција против Москве, саопштили су у канадској влади.
„Министарка иностраних послова Канаде, поштована Мелани Жоли, данас је објавила да је канадска влада наредила конфисковање теретног авиона регистрованог у Русији, који се тренутно налази на аеродрому Торонто Пирсон, а на основу закона „О специјаним економским мерама“, наводи се на званичном сајту канадске владе.
Канадски министар транспорта Омар Аљгабра, коментаришући овај корак, изјавио је да су власти земље непоколебљиве у својој подршци Украјини.

„Акције Русије и даље доводе до последица. Подржавамо Украјину и уложићемо све потребне снаге, укључујући и конфисковање авиона, како бисмо вршили притисак на руског председника Путина“, изјавио је он.

Раније је премијер Канаде Џастин Трудо рекао да Канада планира да конфискује авион. Према подацима канадских и украјинских медија, Трудо је навео да ће федерална влада покушати да преда авион Украјини.
Истиче се да су канадске власти усвојиле закон о одузимању имовине особама против којих је Отава увела санкције, али до сада суду није предат ниједан захтев.
Трудо, који је током јучерашњег дана дошао у ненајављену посету Кијеву, такође је саопштио да ће увести додатне санкција против 24 физичких лица и 17 правних лица због наводне подршке руској специјалној операцији у Украјини.
Руски теретни авион „Руслан“ који припада компанији „Волга-Дњепар“, долетео је у Торонто 27. фебруара 2022. године два сата пре него што је Канада одлучила да затвори небо за руске авионе у оквиру санкција које су уведене због специјалне операције. Авион је превозио тестове за вирус корона из Кине по захтеву канадске владе. Канадске власти су донеле одлуку да конфискују авион, а у Русију је могла да се врати само посада авиона.
Амбасадор Русије у Отави Олег Степанов је назвао крађом конфисковање авиона Ан-124 и одлуку да се авион преда Украјини.
„То је апсолутно незаконито, то је пљачка. Овим поступком је режим Труда показао да у Канади нема правне државе“, закључио је руски дипломата.
Канадски премијер Џастин Трудо боравио је јуче у изненадној посети Кијеву где се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Џастин Трудо - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Специјална операција у Украјини
Канадски премијер у Кијеву: Нове санкције против Русије, нови пакет војне помоћи Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала