- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дан Русије обележен у Републици Српској, одржана свечана академија /видео/

© Sputnik / Alexandr KryazhevЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
У Културном центру Бански двор у Бањалуци одржана је свечана академија поводом Дана Русије. Академији су присуствовали амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, министри у Влади Републике Српске и бројни званичници.
Калабухов је изјавио да је обележавање Дана Русије широм света, па и у Бањалуци, симболичан датум који пружа руским држављанима и осталима прилику да се осећају као Руси.
„То је величанствен дан, захвалан сам руководству и грађанима Републике Српске за све оно што су урадили и данас и у претходном периоду наше сарадње. Сасвим је логично да се овај дан завршава овом манифестацијом. То је још једна потврда наших пријатељских односа“, поручио је Калабухов.
Организатор скупа било је Удружење Руса у Републици Српској „Романови“.
Председник тог удружења Игор Котјелников рекао је да је поносан на то што је Бањалука најзападнија тачка на свету где се обележава Дан Русије.
Академији су присуствовале и званице из јавног, политичког, дипломатског, верског и друштвеног живота Бањалуке, Српске и БиХ.
Поводом Дана Русије, Амбасада те земље у БиХ, организовала је раније данас у Бањалуци свечани пријем, на којем је Савез новинара Русије доделио признања председнику Републике Српске Милораду Додику, амбасадору Калабухову и новинарима из Српске, пренео је портал РТРС.
Дан Русије обележава се сваке године 12. јуна од 1992. у част усвајања декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990.
Председник Руске Федерације В. Путин састао се са чланом Председништва БиХ М. Додиком - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
РЕГИОН
Додик честитао Путину: Дан Русије - препород руске државности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала