- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Егзодус из америчког „Залива среће“: Криминал, бескућништво, побегло 250.000 људи /видео, фото/

CC0 / Pexels / Сиромаштво, глад, бескућник
Сиромаштво, глад, бескућник - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Због раширеног бескућништва, затварања успешних компанија, пораста криминала и дроге на улицама, Сан Франциско већ неко време није успешан град каквим га памтимо.
250.000 људи наводно је напустило подручје залива Сан Франциска од почетка 2020. године, што указује на то да град “умире”, пише Њузвик.
Према процењеном попису становништва, број становника пао је за 7,2 посто између 2020. и 2021. године и за 0,3 посто између 2021. и 2022. године. Егзодус подстакнут пандемијом КОВИД-19 и променом радних навика наставио се и у 2022. када се живот у другим великим градовима почео враћати у нормалу.
Ли Х. Охејнан, професор економије на Универзитету у Лос Анђелесу (УЦЛА), тврди да је овај егзодус узроковао губитак нето прихода од 7 милијарди долара у граду.
Како се Сан Франциско нашао у тој ситуацији и може ли се сличан сценарио очекивати у другим великим градовима?

“Прекид везе” с градом

Сан Франциско је у последњих деценија постао једно од главних технолошких средишта земље због своје близине са Силицијумском долином. Млади, квалификовани радници похрлили су у град у овој модерној златној грозници јер су дивови попут Гугла, Епла и Твитера ту поставили своја седишта.

“Пандемија је променила темпо града, мањи градови који су довољно близу Сан Франциска почели су да привлаче све више људи. Ови градови су приступачнији, имају ниже трошкове живота, једнако лепо време, већа земљишта, веће и нове куће, лепе четврти, добре школе, а такође су сигурнији и лакши за путовање, рекла је Лу Чен, економиста у Муди Аналитиксу.

Иако се пандемија завршила, многи су одлучили да се не врате у канцеларије, па су многе зграде остале празне или делимично празне. Стопа непопуњености канцеларија у Сан Франциску је око 30 посто, према речима Колина Јасукошија, извршног директора компаније за комерцијалне некретнине ЦБРЕ.
“Непопуњеност пословног простора штети привреди града јер доприноси губитку пословног пореза за град и губитак превоза за локалне превозничке агенције. Штети малим компанијама у центру града, нема пословних ручкова, људи се не друже након обављеног посла и не иду у трговину”, рекао је Тед Иган, главни економиста Сан Франциска.
Стамбени сектор се такође јнашао на удару па је тако у априлу 2022. продајна цена куће износила је 1,6 милиона долара, док је у априлу 2023. просечна продајна цена пала на 1,3 милиона долара, показују подаци Редфина.

Више од егзодуса технолошких радника

Постоје и други проблеми који су подстакли људе да напусте град, попут кризе с фентанилом која је захватила округ Тендерлоин. Активиста Дерен Сталкап који целог живота живи у Тендерлоину, рекао је за Њузвик да се осећа трауматизовано због сцена умирања на улицама његовог комшилука.
“Рођен сам и одрастао у заливу Сан Франциска, ово је мој дом. Гледао сам како је град из културне престонице света постао технолошка престоница света, а онда смо, негде између кризе бескућника и пандемије, постали светска престоница фентанила, рекао је активиста.
Између јануара и марта 2023. године, у Тендерлоину је више од 200 људи умрло од предозирања, од чега је за 159 случајева био крив фентанил. На националном нивоу сматра се да је фентанил убио више од 100.000 људи у 2021. години.
Секретаријат за јавно здравство Сан Франциска (СФДПХ) повећао је приступ и доступност лекова за лечење зависности и отворио неколико центара за опоравак. Такође, на улицама града делују тимови који покушавају да помогну и лече оне који су изложени највећем ризику од предозирања.
Епидемија фентанила само је један од бројних проблема с којима се град сусреће. У 2022. години процењени број бескућника био је 7.754. Дошло је и до пораста криминала због чега се затворило неколико компанија. У 2021. Таргет је најавио скраћено ноћно радно време због бројних крађа у трговинама, а исте године Волгринс је због пораста организованог криминала затворио својих пет трговина.
Од 203 трговине које су радиле на Унион Скверу, више од 90 их је затворено од 2019. године. Број убиства у граду између јануара и априла ове године порастао је за 5 процената у поређењу с истим периодом прошле године, док се број пљачки повећао за 16,1 посто. Остали злочини, попут напада и силовања значајно су се смањили.
Лондон Брид, градоначелница Сан Франциска, неколико је пута уводила мере за превенцију криминала, дрога и бескућништва откако је 2018. преузела дужност. Током мандата, критиковали су је и конзервативци и прогресивци, оптужујући је да је превише радикална или недовољно либерална.

Да ли је ово крај Сан Франциска?

“Центар Сан Франциска хитно треба прилагодити, празне пословне просторе треба претворити у стамбене објекте. Треба привући иновативне привреде будућности укључујући биотехнологију, вештачку интелигенцију и климатске промене, рекао је члан калифорнијске скупштине Мет Хејни.
Додао је да ће се то догодити ако се правовремено посвете друштвеним и сигурносним изазовима у центру града којег је тешко испунити ако је несигуран.
Иган пак сматра да пренамена пословних простора није тако лака операција због високих трошкова изградње и чињенице да је тржиште у депресији.
"У целој својој новијој историји Сан Франциско је био невероватно скупо место за куповину некретнина, живот и пословање. Мислим да су најбољи дани града иза нас", рекла је Лаура Рац, економиста Муди Аналитикса.

Упозорење другим градовима у САД

Стручњаци сматрају да околности које су довеле до пропадања Сан Франциска неће задесити и друге америчке градове.

„Сан Франциско је један од ретких градова који се није у потпуности опоравио од пандемије. Други велики градови, попут Њујорка и Вашингтона забележили су сличан ниво исељавања 2021., али сада имају знатан опоравак, уз прилив становништва", рекла је Чен.

Упркос томе што Сан Франциско представља јединствен случај, остаје као опомена другима.
“Град је изградио пуно пословних простора што је постало проблем јер је сад средиште града празно. Мало људи живи у центру града и нема разнолике намене које би могле пружити отпорност која нам је потребна док се наша привреда мења", рекао је Хејни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала