Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Ескобар и ја смо се надали бољем резултату наше мисије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је данас на свом Фејсбук* профилу да се надао бољем резултату прошлонедељне мисије на КиМ са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.
"Путовали смо у регион са циљем да се позабавимо напетом ситуацијом на северу Косова којој смо сви били сведоци током прошле недеље и истражимо потенцијал за политичко решење. На Косову смо се састали са највишим руководством укључујући председницу (Вјосу) Османи, премијера (Аљбина) Куртија и првог заменика премијера (Бесника) Бисљимија. Дискусија је била дуга. Пренели смо нашу забринутост због ситуације на северу и истакли потребу за хитном деескалацијом", истакао је Лајчак.
Он је потврдио да су и ЕУ и САД тражиле од страна на КиМ хитну деескалацију, превремене изборе уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.
Према његовим речима, заједно са Ескобаром успостављен је контакт са опозиционим лидерима косовских Албанаца којима су предочене последице тренутне кризе и штета коју она наноси међународном угледу тзв. Косова и упућен им је апел да подрже трагање за политичким решењем.
"Ескобар и ја смо се састали и са представницима Српске листе и цивилног друштва, да бисмо чули и њихово мишљење и објаснили им зашто је важно да косовски Срби учествују на новим изборима. Из Приштине смо наставили мисију за Београд где смо имали подједнако дуге, нимало лаке разговоре са председником Вучићем", рекао је Лајчак.
Према његовим речима председнику Србије Александру Вучићу је предочено да би требало да допринесе изласку из садашње кризе.
"Позабавили смо се сложеном ситуацијом Срба на Косову. Посебно смо истакли да, иако сви грађани имају право на миран протест, насиље никада није прихватљиво и не може бити некажњиво", рекао је Лајчак и додао да упркос неким позитивним сигналима, тензије и даље расту.
"Сада сам се вратио у Брисел да информишем ЕУ и државе чланице о својим налазима и наредним корацима. Настављамо са напорима да омогућимо и подржимо одрживо политичко решење", поручио је Лајчак.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала