- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

НБС: Бруто девизне резерве на крају маја рекордних 22,08 милијарди евра

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Народна банка Србије
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају маја су износиле 22,08 милијаради евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви на крају месеца од 2000. године, од када се подаци прате подаци на овај начин, саопштила је Народна банка Србије (НБС) и навела да су у мају бруто девизне резерве повећане за 531,4 милиона евра.
На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 180 одсто и 5,8 месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, навели су из НБС.
Истичу и да су нето девизне резерве, бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима, такође забележиле највиши ниво крајем месеца и на крају маја износиле 18,12 милијарди евра и у односу на крај априла биле су веће за 479,7 милиона евра.
Повећање бруто девизних резерви у мају првенствено је резултат интервенција НБС на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза, па је прилив износио 375 милиона евра, а остварени су приливи и по основу управљања девизним резервама, донација као и по другим основима 136,4 милиона евра.
Из НБС наводе да су наведени приливи били више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви који су реализовани по основу измирења девизних обавеза државе и по другим основима у укупном износу 152,1 милион евра.
На повећање девизних резерви у мају додатно је утицао и позитиван ефекат фактора на међународном тржишту у нето износу од 172,1 милион евра и у највећој мери је резултат јачања долара у односу на евро за око 3,0 одсто, док је у супротном смеру деловао пад светске цене злата у доларима за око 1,0 одсто.
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у мају износио је 678,1 милиона евра и био је за 47,5 милиона евра већи него у претходном месецу, наводе из НБС и додају да је у првих пет месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано укупно 3,28 милијарде евра.
У мају, као и од почетка године, вредност динара према евру готово је непромењена.
НБС је на међубанкарском девизном тржишту у мају нето купила 255 милиона евра, док је од почетка године нето купила 1.320 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру, ублажавајући на тај начин изражене притиске ка јачању динара према евру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала