- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Раздор међу британским конзервативцима: Сунак против Џонсона

CC BY 2.0 / Flickr/Andrew Parsons / No10 Downing St / Борис Џонсон и Риши Сунак
Борис Џонсон и Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Дуготрајан спор између садашњег британског премијера и лидера Конзервативне странке Ришија Сунака и ранијег председника владе и вође те партије Бориса Џонсона, довео је до ширег раздора међу конзервативцима, који је испливао на видело у расправи двојице политичара после Џонсонове оставке на место посланика, тврде британски медији.
Риши Сунак би спречио Бориса Џонсона да поново буде посланик конзервативаца пре следећих избора, тврди британски Гардијан, позивајући се на изворе, након што су њих двојица ушли у вербалан рат.
Премијер се јавно сукобио са Џонсоном због његових неуспелих покушаја да ради на томе да неколико блиских савезника уђе у Дом лордова, горњи дом парламента, оптужујући га да је лобирао за поништавање именовања тројице торијевских посланика, пренео је Гардијан.
Џонсон је одбацио његове тврдње као неистините.
Бивши премијер Британије Џонсон формално је поднео оставку на место члана Доњег дома британског парламента, саопштио је парламентарни одбор.
Он је прихватио место крунског управника Чилтерн Хандредса, наводи се у саопштењу, мало замршеног процеса у оквиру којег посланици дају оставке.
Чилтрен Хандредс је древна административна област у Бакингемширу у Енглеској, која се делимично налази унутар брда Чилтерн.
Међутим, Џонсон је наговестио да још увек може да покуша да се врати у политику, рекавши да је „веома тужан што напушта парламент, барем за сада“, док су блиски савезници рекли да се осећао превареним након што је избачен са места премијера.
Даунинг стрит је остао у недоумици око тога да ли ће Сунак, као вођа торијевске странке, блокирати Џонсонов повратак на партијску кандидатску листу пре следећих избора.
„Зашто би Риши пустио Бориса на листу кандидата? Прилично је очигледно да неће“, рекао је неименовани партијски званичник за Гардијан и истакао да се огромна већина посланика слаже с тим.
Борис Џонсон црта приликом посете вртићу у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
СВЕТ
Борис Џонсон прихватио место крунског управника Чилтерн Хандредса
Борис Џонсон у британском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
СВЕТ
Шта се дешава у британском парламенту: После Џонсона, још двоје конзервативаца поднело оставке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала