Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби са КиМ упознали председника са ситуацијом на терену

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић, Александар Вучић и Милан Радојичић
Петар Петковић, Александар Вучић и Милан Радојичић - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Председник Српска листе Горан Ракић рекао је данас да су представници Срба са Косова и Метохије данас упознали председника Србије Александра Вучића са ситуацијом на терену и са којим проблемима се грађани суочавају као и да су замолили председника да уложи свој ауторитет да Радош Петровић и Душан Обреновић буду што пре пуштени кући.
Он је после разговора са председником рекао да су му показали снимке на којима се види да ухапшени нису угржавали војнике Кфора, као и да су пренели председнику да је сутуација отежана након упада Росу јединица.

"Важно да смо донели снимке на којима се јасно види да ухапшени Радош Петровић и Обреновић нису учесвовали и нису угрозили Кејфорове војнике. То се види на снимку да пружају пасиван отпор", рекао је Ракић.

Он је навео да су замолили председника и директора канцеларије за КиМ да уложе ауторитрет и код међународних представника и да утичу да буду што пре пуштени кући.
"Тражили смо од председника да се престане са прогоном српског народа на северу КиМ који су учествоали на протестима ове и прошле године", рекао је Ракић.
Каже и да су поновили да су Срби спремни на компромис, али да не виде то од стране Приштине
"Оно што смо поновили то су наши захтеви које смо изнели Лајчаку и Ескобару да се ЗСО мора што пре формирати, а статут усвојити од стране Приштине, Београда и ЕУ", рекао је Ракић.
Бивши председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је данас да су обавестили председника Србије Александра Вучића да грађани настављају протесте на КиМ.
"Обавестили смо председника да настављамо наше мирне грађанске, демократске протесте. Данас је 17. дан и по киши и по сунцу, наши грађани 24 сата истрајавају у својој легитимној, легалној борби за своја основна људска права. Грађани, односно радници наших локалних самоуправа ево већ 17. дан не могу на своја радна места, наша деца, њихове школе су и даље ограђене бодљикавом жицом", рекао је Миловић данас у свом обраћању у Председништву Србије.
Миловић је рекао да је тачно оно што је рекао председник Српске листе Горан Ракић - да јесу за деескалацију, за мирно решење, за компромисе, али и да је потребно претходно да се одради оно што је већ и захтевано и речено и специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару и Специјалном изасланику Европске Уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.
"Да се ослободе општинске зграде, да се наши радници врате и пруже услугу својим грађанима, да специјалне јединице напусте објекте јер у Звечану рецимо нема ни једног радника нити је тамо нелегално, нелегитимно изабрани градоначелник, они су и даље присутни и оно што је битно и важно - да се ослободе дакле наши суграђани Радош Петровић и Душан Обреновић као и да се, што је рекао господин Ракић, престане са терором, да се престане са застрашивањем наших грађана који су мирно, кажем мирно, протествовали у општини Звечан и осталим општинама на северу", рекао је Миловић.
Састанку су присуствовали директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, Срђан Вуловић, Зоран Тодић и Милан Радоичић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала