- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Борбено возило Бредли - Sputnik Србија

УЖИВО Макрон: Украјинска контраофанзива трајаће неколико месеци

Пратите нас
У току је 474. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Канцеларија председника Владимира Зеленског одбацила је иницијативе Бразила, Индонезије и афричких земаља о мировним преговорима. Руска војска успешно одбија украјинску контраофанзиву. Папа Фрања написао писмо Зеленском.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:56 12.06.2023
21:24 12.06.2023
САД: Нећемо давати оцене украјинске офанзиве
Сједињене Америчке Државе не поричу да је украјинска офанзива почела, али неће јој давати оцену, изјавио је на редовном брифингу координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
„Уздржаћемо се од оцена... Очигледно је да се воде борбе током офанзивних операција, у то нема никакве сумње. Али њихова оцена је ствар председника (Украјине Владимира) Зеленског, а не наша. А о губицима и освајањима за одређени дан треба да говоре Оружане снаге Украјине“, рекао је он.
„Фокусираћемо се на то да осигурамо да Украјина може да постигне успех на бојном пољу“, истакао је Кирби.
Он је додао да се САД спремају да ускоро објаве о новом пакету војне помоћи Украјини.
21:15 12.06.2023
Макрон: Украјинска контраофанзива мора трајати неколико месеци
Офанзива коју је пре неколико дана покренула украјинска војска трајаће неколико недеља или месеци, изјавио је председник Француске Емануел Макрон на конференцији за медије након састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом и председником Пољске Анджејем Дудом.
„Украјинска контраофанзива почела је пре неколико дана. Она је била пажљиво испланирана. Ова контраофанзива мора трајати неколико недеља или месеци. Учинили смо све да помогнемо да се она спроведе у оквирима које смо зацртали од почетка сукоба: казнити Русију како би она прекинула своје војне напоре, помоћи Украјини да пружи отпор и поврати територију, али никада не нападати Русију и избегавати сваки облик ескалације овог сукоба“, рекао је Макрон.
С тим у вези, Макрон је истакао посвећеност дугорочној подршци Кијеву и изразио наду да ће офанзивне акције Оружаних снага Украјине „бити што победоносније“.
Према његовим речима, „прелазак у фазу преговора под повољним условима“ зависи од „победоносности“ контраофанзиве.
„Данас је јасно да Украјина неће бити освојена, да је једини мир који је сада прихватљив – онај који је заснован на међународном праву и сувереном избору украјинског народа. Наша непоколебљива подршка Украјини мора да се настави још дуго, било да то је политичка, војна, економска, хуманитарна помоћ или она која је повезана са обновом (Украјине)“, истакао је француски председник.
20:41 12.06.2023
20:41 12.06.2023
Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да Кијев рачуна на стварање алијансе одбрамбене индустрије како би се задовољиле потребе Кијева.
„Имамо нови стратешки задатак да изградимо савез одбрамбених индустрија света за подршку одбране Украјине и оних земаља које ће бити укључене... Пре неколико месеци земља је почела да разговара са партнерима да без распоређивања нових капацитета одбрамбене индустрије, без стварања јасних савеза, када ће Украјина бити интегрисана у одбрамбену индустрију Запада, нећемо обезбедити стабилност испорука за потребе Оружаних снага Украјине“, рекао је Кулеба за украјинску телевизију.
20:37 12.06.2023
Пољски председник Анджеј Дуда нада се да ће јунски самит НАТО-а значити „светло у тунелу“ кад је у питању чланство Украјине у Алијанси.
„Надам се да ће предстојећи самит НАТО-а у Виљнусу донети добре вести Кијеву да је будуће чланство Украјине у Северноатлантском савезу јасно видљиво и да ће се појавити светло у тунелу захваљујући нашим одлукама које ће бити донете у Виљнусу“, истакао је Дуда.
19:46 12.06.2023
Ратни трофеј: Освојен немачки митраљез из времена Другог светског рата
Немачки митраљез развијен у нацистичкој Немачкој током Другог светског рата заробљен је од украјинске војске код Авдејевке, изјавио је за Спутњик руски официр из групе снага „Југ“.
„То је МГ42. То је немачки модел“, рекао је официр.
Трофеј је освојен на положајима украјинских снага након њиховог неуспешног покушаја да пређу у офанзиву.
19:22 12.06.2023
Администрација Сједињених Америчких Држава не располаже додатним информацијама о томе ко је одговоран за уништење Каховске хидроелектране, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са вицепремијером, шефом италијанске дипломатије Антониом Тјанијем у америчкој престоници.
Он је, поред тога, истакао да колективни Запад намерава да максимално прошири подршку украјинској контраофанзиви и пружи Кијеву дугорочну помоћ.

„Намеравамо да одлучно наставимо да се бавимо двема стварима. Наставићемо максимално да проширујемо нашу подршку Украјини у овом моменту како би могла да оствари успех на бојном пољу. Поред тога, од критичне је важности наша дугорочна подршка Украјини, чији је циљ да она, временом, створи снажан потенцијал обуздавања и одбране за своје оружане снаге, како би убудуће, ако Русија одлучи да предузме још једну агресију, Украјина имала шансе да то обузда, а ако затреба и да успешно одбије. Истовремено, циљ је и да одржава своју економију, интеграцију у Европску унију, као и текући процес демократских реформи“, објаснио је Блинкен.

19:11 12.06.2023
Дужина запорошке линије фронта износи више од 150 километара, изјавио је за Спутњик председник покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
18:59 12.06.2023
Сједињене Америчке Државе не виде доказе да Пекинг снабдева Москву оружјем, али је Вашингтон забринут због тога што кинеске компаније предају технологије двоструке намене Русији, изјавио је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са вицепремијером, шефом италијанске дипломатије Антониом Тјанијем у америчкој престоници.
18:58 12.06.2023
Вода из подрума већине кућа у приобалном појасу Нове Каховке испумпана је након изливања воде после уништења Каховске хидроелектране, саопштио је градоначелник Владимир Леонтјев.
Он је додао да су становници почели да се враћају кућама.
Према његовим речима, више од 700 стамбених кућа, не рачунајући викендице, потопљено је након рушења бране, а нанета је огромна штета.
18:40 12.06.2023
Украјинске снаге су у последњих неколико дана изгубиле 16 америчких борбених возила пешадије „бредли“, јавила је телевизија „Си-Ен-Ен“.
18:23 12.06.2023
Руски председник Владимир Путин у посети војној клиници „Вишњевски“ у Москви, где је разговарао са рањеним учесницима специјалне војне операције и уручио им награде. - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Специјална операција у Украјини
Путин одликовао учеснике СВО: Сви сте хероји, без изузетка /фото, видео/
17:31 12.06.2023
Борци 6. армије „Западне“ групе руских снага помоћу дронова заустављају покушаје кретања украјинске пешадије у Харковској области.
17:22 12.06.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је забринут због могућег прекида дејства прехрамбеног споразума.
Он је потврдио да је забринут због повлачења Русије из споразума.
„Напорно радимо на томе да будемо сигурни да ће бити могуће одржати црноморску прехрамбену иницијативу у животу и да ћемо истовремено моћи да наставимо рад на помоћи руском извозу“, рекао је Гутереш.
17:04 12.06.2023
Јединице групе снага „Југ“ руске војске, које делују у правцу Авдејевке, помоћу средстава радиоелектронске бробе неутрализовале су и заплениле два украјинска ФПВ дрона камиказе, саопштио је репортер Спутњика.
Поред тога, руска војска је у правцу Авдејевке, приликом супротстављања офанзиви украјинске хунте, запленила и следеће оружје: бацаче граната западне производње, (конкретно) немачке производње модел АТ4, митраљез МГ4, муницију калибра 7, 62 милиметра, карактеристичну за НАТО.
16:34 12.06.2023
Председник Русије Владимир Путин посетио је Централну војну клинику „Вишњевски“ у Москви, где је разговарао са рањеним учесницима специјалне војне операције и уручио им ордење.
Шеф државе је лично уручио звезду Херој Русије команданту стрељачког вода Јурију Жуланову који је своје рањене колеге извукао из гранатирања.
Путин је такође неколицини бораца уручио Орден за храброст.
15:53 12.06.2023
Више од шест хиљада становника Шебекинског округа Белгородске области, који су морали да напусте своје домове због украјинских гранатирања ових подручја, налази се у местима за привремени смештај у Белгородској области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
15:38 12.06.2023
Оружане снаге Украјине изводе нападе директно на стамбена насеља и хуманитарне објекте, иако са војног становишта то нема смисла, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Зашто непријатељ гађа стамбена насеља? Нема никакве логике. Зашто, који је смисао? И очигледно хуманитарне објекте – то је невероватно. Нема никаквог ни војног смисла“, приметио је шеф државе током разговор са добитницима државних награда које су у понедељак уручене у Кремљу.
14:21 12.06.2023
Руска војска извела је контранапад у подручју Времевског виступа, у запорошком правцу, рекао је Владимир Рогов, председник покрета „Заједно са Русијом“ радију Комсомољска правда.
„127. дивизија иде у бој, иде напред. Истовремено, велику подрушку им пружају Ваздушно-космичке снаге Русије. Активна је у правцу Нескучни, потискују непријатеља из Макаровке“, рекао је он.
Рогов је напоменуо да ракетна и топовска артиљерија гађају положаје Оружаних снага Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала