- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вукадиновић: Победа „Амфилохијеве коалиције“, без Срба нема стабилне владе, али - пита се и Запад

© AP Photo / Risto BozovicПлакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Листе победничке коалиције из 2020. године, коју је саставио покојни митрополит Амфилохије, освојиле су више мандата него пре три године, а дилема је како ће прерасподелити мандате и да ли ће по налогу западних амбасада српске странке бити у владајућој коалицији, сматра Ђорђе Вукадиновић.
Резултати парламентарних избора у Црној Гори су у границама очекивања, уз пар релативних изненађења која су се могла донекле предвидети, каже за Спутњик главни уредник Нове српске политичке мисли (НСПМ) Ђорђе Вукадиновић.

Изненађење избора – пад излазности за 20 одсто

Прво изненађење је, за црногорске прилике релативно мала излазност, 20 одсто нижа него на претходним парламентарним изборима 30. августа 2020. године. Ако имамо у виду тадашњу мобилизацију и поларизацију у бирачком телу, за очекивати је било да на овогодишњим изборима излазност буде мања, али не толико мања, додаје Вукадиновић.
Мања излазност се може објашњавати и одсуством тензија каквих је било пре три године али и замором бирачког тела, с обзиром да су Црногорци у последњих пар месеци гласали три пута, а ако се узму у обзир и локални избори у већини градова Црне Горе одржани у октобру, онда су гласали и четири пута, истиче Вукадиновић.

Очекивана победа „Амфилохијеве коалиције“

Осим тога, није било ни неке веће неизвесности јер после пораза Мила Ђукановића на председничким изборима више није било могућности да ДПС са својим савезницима формира већину.
„Било је јасно да ће победници од 30. августа 2020, да не кажем већина коју је саставио покојни митрополит Амфилохије, бити у прилици да и сада формира владу. Једина дилема је око прерасподеле снага и односа унутар те већине“.
Изборна ноћ у просторијама Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
РЕГИОН
Први сигнали за нову владу Црне Горе: ПЕС и Кнежевић за коалицију, неће са ДПС, Спајић не би са УРА
Што се тиче самих резултата, редослед је предвидив и очекиван. На првом месту је „Европа сад“ који су били фаворити поготово после председничких избора, ДПС је са својим партнерима је други са преко 20 посто, трећепласирана је „За будућност Црне Горе“ са „пристојних 15 одсто што је била граница наших очекивања и предвиђања“, а коалиција Демократа и УРА има преко 12 одсто.

„Релативно изненађење је добар пласман Бошњачке странке, мало већи него што се могло очекивати. Они су негде између шест и седам процената што је више него што су имали у претходном сазиву. Прави куриозитет ових избора који се могао предвидети је то да се три листе налазе на пар стотина гласова, а можда и мање око цензуса, што је порука посебно за просрпске странке да се други пут боље организују и паметније удруже“.

Избори мирни, питање је ко ће с ким у коалицију

У сваком случају, „Европа сад“ је релативни победник иако су и они освојили мање него што су очекивали, да ли због замора материјала или због афере коју је последњих дана кампање одлазећи премијер Дритан Абазовић лансирао таргетирајући лидера и носиоца победничке листе Милојка Спајића.

„Ово су били релативно мирни избори али могуће је да ће постизборна сцена бити немирна јер ће расплет бити компликован управо због чињенице да победник осваја 25,26 процената, што значи да ће требати најмање три листе да би се формирала већина. Ове странке бивше победничке, Амфилохијеве коалиције од 30. августа, имају комотну већину, већу него што су имали тада, али су у међувремену односи између њих доста погоршани, тако да је врло велико питање ко ће ту с ким на крају бити“.

Има ли места за Србе у новој влади?

Према Вукадиновићу, могућ је сценарио да по налогу западних амбасада владу формирају „Европа сад“, коалација Демократа и УРА, Бошњачка странка и албански посланици, чиме би без власти остала просрпска коалиција „За будућност Црне Горе“ коју предводе Андрија Мандић и Милан Кнежевић. Међутим, резултати избора указују да та врста гета у ког су Срби били гурани није добра ни за њихове гласаче а ни за црногорску политичку сцену.
Резултати избора, а посебно жестока и брутална полемика између одлазећег премијера Абазовића и вероватно долазећег Спајића учинила би комичном и апсурдном владајућу коалицију у којој би партиципирала УРА, а којом би председавао Спајић.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
РЕГИОН
Прелиминарни резултати: Позната и имена нових посланика у црногорском парламенту

„Ја бих можда кандидовао пре један други сценарио који укључује овога пута партиципацију коалиције 'За будућност Црне Горе' односно бившег Демократског фронта у будућој влади. Без тога ће та влада сигурно бити нестабилна, а не бих се кладио да ће УРА, односно Дритан Абазовић у њој партиципирати. ДПС ће сигурно остати изван, барем у овом дељењу и мислим да је то добро и за њих а и за црногорску политичку сцену. Политички није реално и рационално да они сада улазе у неку комбинацију са покретом 'Европа сад' иако би они могли релативно комотно да формирају власт.“

Вукадиновић зато предвиђа да ће листа „За будућност Црне Горе“ или бар један њен део учествовати у будућој влади, између осталог и што владајућа црногорска већина не би била стабилна уколико би искључила најјачу српску странку.
Парламентарни избори у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
РЕГИОН
Избори у Црној Гори: Води Европа сад са малом предношћу испред ДПС-а /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала