- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

НИС постао већински власник ХИП Петрохемије: Шта то значи? | Енергија Спутњика

CC BY-SA 3.0 / Википедија / Петрохемија Панчево
Петрохемија Панчево - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
Коначно је завршена приватизација панчевачке ХИП Петрохемије. О потреби да ова компанија промени власника причало се - а и покушавала реализација - још од деведесетих година прошлог века.
Помињани су разни стратешки партнери из света, најављиван просперитет а Петрохемија је, упркос бројним проблемима у пословању балансирала као један од највећих извозника из Србије и проблема због одласка радника, незадовољних малим платама, деценијског ишчекивања реализације неопходних инвестиција, турбулентног стања на тржишту енергената, који су и гориво и сировина у производњи.
Временом се као најреалнији, па и најпожељнији партнер наметнула Нафтна индустрија Србије, чија рафинерија је, иначе, плански грађена у „пакету“ са Петрохемијом – баш због повезаности производних процеса. То је, уосталом, тренд и у свету, где нафтне компаније због најављеног одустајања од фосилних горива део својих производњи пребацују у петрохемијски бизнис.
Партнерство са НИС-ом, односно, руским већинским власницима, Гаспромњефтом и Гаспромом договарано је на највишем државном нивоу, а на то што је Нафтна индустрија Србије тек сада преузела ХИП Петрохемију свакако је утицао и однос Брисела према Русији због Украјине.
Све скупа, Агенција за привредне регистре је објавила да је НИС повећао власнички удео у Петрохемији са 20,9 одсто на 90 одсто након докапитализације у износу од 17,59 милијарди динара (око 150 милиона евра). Новац НИС треба да уплату у три транше, с тим да последња мора бити најкасније у року од пет година.
О свему томе, шта приватизација кроз докапитализацију Петрохемије значи за саму компанију, за НИС али и целу државу у данашњој „Енергији Спутњика”“Јелица Путниковић разговара са др Драганом Говедарицом, редовним професором Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду и шефом Катедре за нафтно-петрохемијско инжењерство.
НИС постао већински власник ХИП Петрохемије: Шта то значи? | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала