Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти представио план од пет тачака, међу њима и избори на северу Косова

Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти након састанка са амбасадорима Квинте рекао је да је изнео план у пет тачака за деескалацију ситуације на северу, као и да је предлог упутио и високом представнику Европске уније Жозепу Борељу, али како наводи одговор још увек није добио, преноси Коха.
План у пет тачака, како је казао Курти, требало би да се почне са владавином права на северу.

"Изразио сам спремност за деескалацију ситуације на северу, за који је прва тачка владавина права. ЕУ има мисију за владавину права на Косову, највећа спољна мисија ЕУ у оквиру безбедносне и одбрамбене политике је Еулекс, а где је то потребније него на северу Косова. Интересује ме да буду нови избори на северу, разумем да је излазност била мала, легитимитет је далеко од савршеног у тим општинама, али остале немају никакав легитимитет, не можете да идете на улицу са другарима и бомбама и мецима. Потребан је изборни процес. Ово је моја понуда заснована на одговорностима које имам и чекам одговор и даље разговоре са Бриселом о овом питању", рекао је Курти.

Он је рекао да очекује да ће Брисел и Борељ оценити спремност Косова за заједничку процену безбедности на северу, и за одржавање нових ванредних избора.
"Нисам рекао да ја одређујем датум, морамо консултовати све актере. Не треба нам журба која нас доводи до новог неуспеха, потребан нам је наредни изборни процес не само да буде слободан, демократски и поштен, већ и да има предизборну кампању“, рекао је он.
Куртијев план који је представио амбасадорима Квинте и Борељу:
Прва тачка
Владавина права на северу. Ескалација захтева хитно привођење правди свих који су применили насиље над косовском полицијом, НАТО војницима и новинарима.
Друга тачка
Моментално повлачење насилних група и заустављање криминалних активности.
Трећа тачка
Курти је рекао да ће према предлогу Владе Косова, косовска полиција и Кфор или Еулекс вршити заједничке безбедносне процене сваких 15 дана.
Четврта тачка
Влада Косова ће координисати са свим актерима и расписати ванредне изборе.
Пета тачка
Косово и Србија треба одмах да се врате за преговарачки сто. Организовати и састанак на високом нивоу следеће недеље у Бриселу.
Курти је говорио и о предлогу премијера Албаније Едија Раме у вези са нацртом статута Заједнице општина са српском већином и реко да би албански премијер требало да исти нацрт представи председнику Србије Александру Вучићу за Албанце у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу, преноси Кланкосова.тв.
„Не сумњам да премијер Албаније верује да је његов предлог добар. А кад је тако, оно што предлажем је да премијер Еди Рама то представи председнику Србије Александру Вучићу на следећем скупу „Отворени Балкан“ за Албанце у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала