Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО се огласио о ситуацији на Косову

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Припадник КФОРА Приштини поред НАТО заставе
Припадник КФОРА  Приштини поред НАТО заставе - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана састао се данас са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, који је недавно посетио Београд и Приштину.
Лајчак је обавестио Северноатлантски савет о недавним дешавањима на северу КиМ и тренутним дипломатским напорима ЕУ.
„Одлична, дугогодишња сарадња између НАТО-а и ЕУ у региону наставља да добија на значају. НАТО, КФОР, савезници, као и Европска унија и ОЕБС неуморни су у напорима да деескалирају ситуацију на северу Косова и доведу обе стране за преговарачки сто, у оквиру дијалога који води ЕУ између Београд и Приштина“, истакао је Џоана и подсетио да је НАТО деценијама посвећен стабилности на Западном Балкану, наводи се на сајту алијансе.
„Наша мисија КФОР-а на терену, са више од 4.000 војника, најснажнија је демонстрација ове посвећености“, додао је.
НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који је једини пут ка трајном миру и безбедности на КиМ и стабилности широм региона, истиче се у саопштењу.
Мисија КФОР-а предвођена НАТО-ом предузима све неопходне радње за одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све људе који живе на Косову и Метохији и наставља да делује непристрасно, у складу са својим мандатом УН заснованим на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 од 1999.
Како се подсећа, НАТО појачања, чији највећи део чини око 500 припадника турске 65. механизоване пешадијске бригаде, стигла су на КиМ 5. јуна, након „ничим изазваног насиља у коме је повређено више припадника мировних снага КФОР-а“.
Додатни батаљон резервних снага НАТО-а стављен је у стање приправности који ће бити распоређен ако буде потребно.
Специјалне снаге тзв. косовске полиције држе на нишану пролазнике током хапшења Србина у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СРБИЈА
Хаос на северу КиМ: Србину ког су ухапсили приштински специјалци одређено задржавање /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала