- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спајић би да одбаци Дритана и да формира владу са просрпским блоком али неко „срећу квари“ /видео/

© Tanjug / MEDIABIROМилојко Спајић - лидер "Покрета Европа сад"
Милојко Спајић - лидер Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
После ванредних парламентарних избора у Црној Гори, на којима је највише гласова добио Покрет Европа сад, али ниједна странка нема већину, разматрају се сценарији и комбинације могућих владајућих коалиција. По мишљењу саговорника Спутњика, и овога пута на то ће утицати став западних амбасада.
Историчар др Богдан Живковић указује на неколико фактора који су у игри у потенцијалном формирању владајуће коалиције коју би предводио Покрет Европа сад и њен лидер Милојко Спајић.

Свађе два лидера поквариле „западну причу“

Један од њих су и личне сујете које, како каже, могу бити једнако негативне као амерички изасланик Габријел Ескобар.
„Ако погледамо из угла Запада, њихов је интерес да у влади не буде ни ДПС нити некадашњи ДФ али то им се покварило зато што је у њиховом пројектованом уском кругу партија које им одговарају дошло до сукоба два лидера, Дритана Абазовића и Милојка Спајића и то им сад квари причу. Да нема толико спољних утицаја лако би могао Спајић да урнише Абазовића тако што ће са бившим Фронтом (За будућност Црне Горе) да направи коалицију и довиђења“, констатује Живковић.
По његовом мишљењу, још један незаобилазан моменат у постизборној комбинаторици је историјски успон мањинских странака, а реч је 10 посланичких места – 6 за Бошњачку странку, 3 за албанске и једна за хрватску.
„А јавна је тајна да пре сваког формирања владе у Подгорици албанске партије иду код Едија Раме, а да лидер Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић има контакте и са Реџепом Тајипом Ердоганом и са бошњачким политичарима у Федерацији“, подсећа Живковић.
Он примећује да кад би победници избора 30. августа имали слогу не би им биле потребне ни мањине, а још мање ДПС, али да је сигуран да ће Американци урадити све што је у њиховој моћи да помире Европу сад и Абазовића.

Улазак просрпског блока у владу више није табу?

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић има дотле другачије виђење могућег састава будуће владе, иако каже да је све могуће.
„Европа сад неће ићи с ДПС-ом, сада не. Оно што је закомпликовало формулу је свађа, само што се нису хапсили. Спајић ако имало држи до себе тешко ће моћи да прогута своје речи, увреду и понижење. Мислим да кад би Спајић бирао у влади би биле Европа сад, За будућност Црне Горе и Демократе, без Абазовића“, прогнозира Вукадиновић.
Он указује и на тренд јачања, како он то зове, Амфилохијеве коалиције, односно странака победница на изборима 30. августа 2020. године: та коалиција која је са Дританом Абазовићем имала само мандат више у парламенту, сад има без УРА комотну већину од 44-45 посланика.
„То је помак, то је клатно које је отишло на просрпску страну. То се ипак догодило. Мада се то неће политички материјализовати како би било логично, оне врсте табуа и вета какав је постојао са ДФ сада ипак нема“, верује Вукадиновић.
Он сматра да би чак и Американци, иако неће бити одушевљени, можда и прихватили такав састав владе, а да ће Спајић тражити формулу да убаци блок За будућност Црне Горе, у најгорем случају као мањинску подршку.

Могући и нови избори

Саговорници Спутњика не искључују ни могућност расписивања нових избора. По оцени Вукадиновића, то би могла да буде и још једна карта на коју би могао да заигра Покрет Европа сад.
„Ако буду велике опструкције, било од стране амбасада, било од стране политичких партнера Спајић би могао да форсира нове изборе. Мислим да би могао да ту капитализује то што му, ето, опет не дају – нису му дали да се кандидује за председника, па је то Милатовићу дало још већи ветар у леђа. На новим изборима, кад би се одржавали за недељу дана, мислим да би Европа сад добила 30 одсто. Тај замах и та перцепција, коју ми одавде не видимо, да је према њима начињена неправда били би јако важни. Али ако прође пар месеци, па се буде мрцварило то ће их врло брзо повући на доле, као што су узлетели нагло тако врло брзо могу и да потону. За сада сви ветрови дувају у њихова једра и врло је могуће да је неко на Западу решио да мало пробуши та једра да не би сувише полетели“, сликовит је Вукадиновић.
Живковић уз констатацију да је незгодно предвиђати износи мишљење да ће Запад ипак успети да окупи Демократе, УРА и Покрет Европа сад, подсећајући да је Запад јавно форсирао да они иду и у предизборну коалицију, али да Спајић то није хтео.
„Зависи колико ће Европа сад успети да се одупре. Спајић има јак разлог да инсистира да Абазовић не буде у влади. Али Црна Гора није економски одржива земља што је проблем. Сутра ће им бити потребни кредити, а то неће дати нико осим запада и то је још један маљ којим удара“, истиче историчар.
Вукадиновић додаје да, иако он лично прижељкује нове изборе, они нису реални.
„Верујем да ће влада бити спакована. И даље мислим да ће Спајић до задњег тренутка настојати да Дритан Абазовић остане изван и да би му био сувише горак залогај да мора да га прогута у влади“, закључује аналитичар.
Гласање у Подгорици на парламентарним изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
РЕГИОН
Црногорска изборна комисија објавила привремене резултате избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала