- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

У сусрет новој концертној дворани Београдска филхармонија слави 100 година

© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонијаБеоградска филхармонија слави 100 година: Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе
Београдска филхармонија слави 100 година: Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
Београдска филхармонија данас слави 100. рођендан, дуг пут од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе и најуспешније институције културе у земљи и региону, а велики јубилеј обележаваће током целе године.
Почетак славља је вечерас уз рођендански поклон концерт на Коларцу под палицом Уроша Лајовица, потом следи Гала концерт са легендарним Зубинм Мехтом, 20. јунау Коларчевој задужбини, а круна биће Дизни фантазија уживо, 2. јула на великом и бесплатном концерту на отвореном на Ушћу.

Несмањени ентузијазам заувек

Оно што је заједничко групи ентузијаста која је основала овај оркестар давне 1923. године на челу са Стеваном Христићем и данашњој генерацији филхармоничара, јесте управо тај несмањени ентузијазам и жеља да име Београдске филхармоније светли још пуно векова, баш као што гласи слоган филхармонијског јубилеја: Заувек.
© Фото : Марко ЂоковићЗубин Мехта и Београдска филхармонија
Зубин Мехта и Београдска филхармонија - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Зубин Мехта и Београдска филхармонија
Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе и најуспешније институције културе у земљи и региону, у други век улази са немером да и даље подиже ниво своје изузетности, да очува свој карактер и јединствен шарм и то на корак до нове куће, дворане Београдске филхармоније, на којој се интензивно ради захваљујући визији, животном и професионалном сну Ивана Тасовца.

У тешкој категорији светских оркестара

За својих сто година, Београдска филхармонија броји 620 музичара који су у њој провели свој радни век од како се континуиарно води архива (1951).
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆНовогодишњи концерт Београдске филхармоније
Новогодишњи концерт Београдске филхармоније - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Новогодишњи концерт Београдске филхармоније
Пролазила је многе фазе током историје али се уз данашњу генерацију филхармоничара попела високо доказавши своје место у „тешкој категорији” светских оркестара.
Међутим, она је такође активни део друштва и кућа чија су врата широм отворена- упорна у рушењу предрасуда прва инцира и гради културне мостове, одржава стара и гради нова пријатељства јер је Београдска филхармонија ту да приближи и да шири своје вредности снагом стварања.
© Фото : Марко ЂоковићСпектакуларна "Тоска" у извођењу Београдске филхармоније
Спектакуларна Тоска у извођењу Београдске филхармоније  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Спектакуларна "Тоска" у извођењу Београдске филхармоније
Оборила је границе свих старосних група публике јер у Београдску филхармонију долазе и бебе, на улице је одавно изашла, улепшавала је, засмејавала,али и критиковала, позната по својим искорацима.
Концерти Београдске филхармоније се брзо распродају и за улазнице се сатима чека у дугачким редовима, а њени концерти на отвореном су најмасовнији концерти класичне музике на Балкану.
Београдска филхармонија - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
КУЛТУРА
Београдска филхармонија шаље помоћ Турској и Сирији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала