- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопно возило за деминирање УР-77 Метеорит - Sputnik Србија

УЖИВО Од почетка руске операције помоћ САД Кијеву достигла 40 милијарди долара, стиже нови пакет

Пратите нас
У току је 475. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Током ноћи експлозије су одјекнуле у Кијеву, Дњепропетровску и Харковској области. Руска авијација је дејствовала у правцу Купјанска по људству и техници украјинске војске.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:25 13.06.2023
Америчко Министарство одбране не може да потврди све видео и фото-материјале о уништавању америчке технике током украјинске контраофанзиве, конкретно, о уништавању 16 оклопних возила „бредли“, изјавила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.
22:15 13.06.2023
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да ће контраофанзива ојачати позицију Кијева у будућим преговорима.
„Украјинци су почели контраофанзиву, напредују, утврђују положаје. За сада је још рано говорити, али ми знамо да што више територија поврате то ће њихова позиција у преговорима бити јача“, рекао је Столтенберг после разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
Столтенберг борави у посети Вашингтону, а примио га је и амерички председник Џозеф Бајден. Шеф НАТО-а је том приликом рекао да ће свет постати опасније место ако Русија победи у Украјини, што ће одушевити Кину.
21:58 13.06.2023
Руски ПВО системи одбили су покушај украјинских снага да изведу ракетни напад на град Пологи у Запорошкој области, саопштио је члан главног савета администрације ове области Владимир Рогов на свом Телеграму.
„Ракете су оборене“, додао је Рогов.
21:29 13.06.2023
Санитарна зона у Украјини је зона у којој неће бити размештено ватрено оружје које може да погоди територију Русије, али је за сада рано говорити како ће се она формирати и ко ће је контролисати, изјавио је за Спутњик председавајући одбора за одбрану Државне думе Русије Андреј Картаполов.
19:26 13.06.2023
Украјинске снаге покушале су да нападну ракетама „сторм шедоу“ трафостаницу у Луганску, рекао је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„Напад је изведен на грађевинско складиште, али могу да претпоставим да то није био циљ украјинских снага. Ради се о томе да у овом делу града... постоји трафостаница која је веома важна за град Луганск. И дејствима наших ПВО система и, можда, средствима за електронску борбу, ракета је одбијена од мете“, објаснио је он.
Марочко је додао да за сада нема информација о жртвама.
19:20 13.06.2023
Представници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нису видели тешку војну технику у Запоршкој нуклеарној електрани, али се не може искључити њено присуство, изјавио је генерални директор Агенције Рафаел Гроси.
„Морам да кажем да тамо нисмо видели никакву тешку војну технику“, рекао је Гроси новинарима одговарајући.
Генерални директор је подсетио да је међу пет безбедносних принципа које је представио у Савету безбедности УН тачка о неразмештању војне технике, артиљерије или муниције у објекту.
„Она (војна техника) може угрозити безбедност нуклеарне електране. Али опет: поново ћу прегледати и добити бољу представу. Тренутно немамо такве податке, али то се не може искључити. Тако да нам је потребно да погледамо и морамо остати веома опрезни“, објаснио је Гроси.
18:15 13.06.2023
САД ће издвојити нови пакет војне помоћи Украјини у вредности од 325 милиона долара, саопштио је Стејт департмент.
Како је прецизирао Пентагона, нова помоћ обухвата муницију за системе "насамс", "стингер", "џевелин", "тоу", "АТ-4". Ради се о 22 милиона патрона и пројектила.
Истовремено, Пентагон је саопштио да је укупно, од како је на место председника Америке ступио Џозеф Бајден, војна помоћ Украјини премашила 40,7 милијарди а од почетка саме операције износи - 40 милијарди долара.
САД ће, такође, испоручити Кијеву 15 возила "бредли" и 10 оклопних транспортера "страјкер".
16:41 13.06.2023
Президент РФ В. Путин провел встречу с военными корреспондентами - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
РУСИЈА
Путин: Ако се наставе напади на Русију, могуће формирање „санитарне зоне“ у Украјини
15:41 13.06.2023
Украјинске снаге испалиле су две ракете на Луганск, претпоставља се да су у питању ракете „сторм шедоу“, изјавио је пуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
15:34 13.06.2023
Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак сматра да је сукоб у Украјини „одлична прилика за многе европске земље“ да се „повољно наоружају“, односно да од стратешких партнера набаве ново наоружање, а да застарело оружје предају Украјини.
„Данас су складишта многих земаља пуна савремене војне технике која је покривена прашином... Зашто вам је сада потребно толико оружја? С ким још планирате да ратујете на овом континенту у 21. веку? Зар није боље да испоручите што више оружја директно на бојно поље?“, написао је Подољак на Твитеру.
14:14 13.06.2023
Руске снаге безбедности привеле су бивше запослене у предузећима војно-индустријског комплекса за које се сумња да раде за украјинске обавештајне службе, саопштила је Федерална служба безбедности (ФСБ).
13:44 13.06.2023
Експлозије су одјекнуле у Дњепропетровску.
13:24 13.06.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Украјинска војска наставља офанзиву на јужнодоњецком правцу, као и у подручју Артјомовска:
- Током борби јужно од Артјомовска ликвидирано је 350 украјинских војника;
- Руска војска је одбила два напада украјинских снага јужно од Артјомовска, није дозвољено да противник забије клин у одбрану;
- Ваздушно-десантне снаге Русије су прецизним оружјем погодиле базе украјинских резерви и складишта страног оружја;
- Одбијена су три напада украјинске војске у подручју Макаровке, ДНР;
- У херсонском правцу ликвидирано је 30 војника и уништена самоходно артиљеријско оруђе "Гвоздика";
- Спречена делатност украјинске диверзантске групе у Харковској области;
- У офанзиви на јужнодоњецком правцу украјинска војска је изгубила око 275 војника и 4 тенка;
- У краснолиманском правцу украјинска војска је изгубила 60 војника и уништено артиљеријско оруђе "Гвоздика".
11:59 13.06.2023
Амерички тенкови М1А2 Абрамс на војним вежбама у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Америка ће испоручити Украјини муницију са осиромашеним уранијумом
11:18 13.06.2023
Оружане снаге Украјине изгубиле су 15 одсто свих оклопних возила "бредли" које су испоручиле Сједињене Државе, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на податке холандског портала Орикс, који анализира информације из отворених извора.
Према овим информацијама, у протеклих неколико дана уништено је, оштећено или остављено 16 од 109 америчких оклопних возила. Аналитичари тврде да су, с обзиром на размере сукоба и дужину фронта, такви губици били очекивани. Према подацима Орикса, Оружане снаге Украјине су од фебруара 2022. изгубиле најмање 3.600 комада војне опреме.
11:07 13.06.2023
Украјински војници током обуке на немачким тенковима леопард - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Руска војска објавила снимак заплењених "леопарда"
11:05 13.06.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу телевизији ПБС одбио је да наведе када би Украјина могла да уђе у НАТО.
Украјински лидер Владимир Зеленски је у интервјуу за Волстрит џурнал поставио питање: „Колико ће украјинских живота коштати фраза: Украјина ће бити у НАТО после рата, након што постане безбедна?“.
„Разумем да он инсистира на јасном распореду уласка у НАТО. Међутим, сматрам да није могуће навести тачан датум, када смо у јеку рата. Мислим да ће сви савезници такође врло јасно да рећи да је сада најхитнији задатак да обезбедимо победу Украјини као сувереној, независној држави. Јер ако Украјина не победи, онда не може бити речи ни о каквом чланству, јер само суверена, независна, демократска Украјина може постати чланица НАТО-а“, рекао је генерални секретар алијансе.
09:50 13.06.2023
Протекле ноћи ракетама и дроновима изведен је напад на резерве украјинске војске у запорошком правцу, саопштио је лидер локалног покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.
По његовим речима, напад је изведен на положаје украјинске војске у Дњепропетровској области и делу запорошке области коју контролише Кијев.
Председник Русије Владимир Путин саопштио је раније да Кијев није успео да постигне ни један постављени циљ контраофанзиве.
09:06 13.06.2023
Немачка не може да замени сваки тенк "леопард" који буде уништен у Украјини, али ће наставити на испооручује оружје Кијеву, саопштио је министар одбране Немачке Борис Писториус, коментаришући информације о уништењу војне технике, немачке производње.
"Не можемо да заменимо сваки тенк који се оштети", наводи Билд његове речи.
Писториус је истакао да је сама природа рата таква да се у њему људи убијају и уништава оружје.
"Зато је наша подршка Украјини тако важна", додао је он.
"Од јула ћемо повећати испоруке ремонтованих тенкова леопард 1А5. До краја године биће их више од 100", саопштио је министар.
08:06 13.06.2023
Украјинска војска гранатирала је села Теткино и Глушково, Курске области, оштећено је девет кућа, саопштио је губернатор региона Роман Старовојт на телеграму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала