- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: РС је старија од Уставног суда БиХ, муслимани никако да изађу из прошлости

© SputnikМилорад Додик пред камерама Спутњика у Москви
Милорад Додик пред камерама Спутњика у Москви - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска старија од Уставног суда БиХ три године, истичући да је некадашња БиХ састављена од Републике Српске и ФБиХ 1995. године, те стога ниједна њена институција није старија од ње саме, нити делова из којих је састављена.
„Уставни суд БиХ је настао Дејтонским мировним споразумом 1995. године, а Република Српска је проглашена 9. јануара 1992. године, дакле, Денис Бећировић не износи ни тачне информације. Република Српска је старија од Уставног суда БиХ три године. Денису Бећировићу није тешко да се на овакав паушалан, неозбиљан начин бави политиком у којој је за све нашао кривца у мени, па сам ја крив и што сунце залази и што се иде у пензију“, рекао је Додик.
На питање Срне да прокоментарише Бећировићеву изјаву да је „Уставни суд БиХ старији 31 годину од мањег бх. ентитета“ и то што је позвао Кристијана Шмита да „почне да штити Дејтон“, Додик је одговорио да позивање с места члана Председништва БиХ да интервенише високи представник је рефлекс прошлости и наслеђе прошлости из које муслимани не могу никако да изађу, па ни Бећировић.
„Ако је високи представник, па и овај нелегалан и нелегитиман, власт којој се обраћа, препоручујем му да ујутру поднесе оставку и извини се својим бирачима што их је слагао. Под изговором чувања институција, које, буди речено, функционишу без иједног акта, па чак и без Закона о Уставном суду, Бећировић у ствари покушава да казни оне за које нема ни правну ни политичку аргументацију“, казао је Додик и додао да се он нада да ће константном виком произвести реакцију некога у ЕУ, а онда и наћи некога да заврши муслиманске ратне циљеве.
„Колико енергије се троши ни на шта, уместо да се седне и након скоро 30 година усвоји Закон о Уставном суду БиХ, којим би се из Уставног суда удаљиле стране судије, које су ружно сведочанство о колонијалном статусу БиХ“, указао је Додик, преноси РТРС.
Ако су им уста пуна територијалног интегритета и суверенитета, рекао је Додик, зашто ништа не чине да БиХ врати узети јој суверенитет.
Додик је подсетио да Закон о Уставном суду БиХ никада од 1995. до данас није усвојен.
Милорад Додик на скупу „Србија наде“ у Београду	 - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
РЕГИОН
Додик: Ако Уставни суд жели да буде професионалан, нека не доноси неуставне одлуке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала