Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како се руши имиџ Америке чак и усред Приштине

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
За амерички престиж јако је важно да Вашингтон држи под контролом понашање Аљбина Куртија јер САД себе сматрају творцем косовске независности. У том смислу, сваки Куртијев покушај да мимо директног налога нешто ради, САД сматрају као рушење свог имиџа.
Због тога сада имамо ситуацију да по први пут из Вашингтона стижу претње на рачун Приштине о отказивању подршке Приштини, каже за Спутњик научни саветник у Институту за европске студије, др Рајко Петровић.

Курти нема маневарског простора да пркоси Западу

Према Петровићевим речима, премијер привремених косовских институција нема више маневарског простора да пркоси својим западним менторима.
„Он је толико мала и безначајна политичка личност, на балканском нивоу, да му Американци више неће дозвољавати да вуче потезе који би додатно угрозили њихов имиџ. Они су то показали у више наврата када је наш простор у питању. Од распада Југославије, када нису дозволили Немцима или Британцима да се ствари на терену одвијају по њиховој вољи, до тога како су прошли бивши лидери такозваног Косова“, напомиње наш саговорник.
Док су били кооперативни, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи били су на власти. Чим су показали одређени степен неслагања, Американци су им пронашли адекватну замену, додаје он.
„Мислим да иста судбина чека и Куртија, посебно због тога што тај човек очигледно једино уме да функционише у кризним временима, у временима нестабилности. Он је и дошао на власт обећавајући много тога суграђанима, између осталог и да ће у потпуности интегрисати север Косова, али мислим да Американци неће дозволити неке наредне драстичне потезе који би нарушили њихов имиџ“, каже Петровић.
Петровић подсећа и на недавни интервју председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи за западне медије, у којем је навела да ће се односи такозваног Косова и САД изгладити јер су њихове разлике само тактичке, али не и стратешке природе.
„Мислим да је она у праву, али бих додао важну ствар: да САД, по мом мишљењу не стоје иза иницирања последњих сукоба на КиМ јер им то не одговара због тога што се на простору Источне Европе већ води рат у који су Американци дубоко увучени и не желе да своје капацитет развуку на више фронтова“, објашњава Петровић.
Са друге стране, додаје он, САД нису поручиле да ће одустати од своје стратегије, да КиМ постану држава у пуном смислу те речи.
Наш саговорник се осврнуо и на изјаву некадашњег изасланика америчког председника Доналда Трампа, Ричарда Гренела, који је изјавио да је Курти на захтеве САД и ЕУ одговорио „средњим прстом“.
Гренел је изузетно добар познавалац прилика на КиМ, који активно западној јавности преноси реалну слику на терену, те је његова метафора о својеглавом и самовољном понашању Аљбина Куртија, према Петровићевим речима, на месту.

Могуће је да САД играју двоструку игру

Бивши амбасадор и председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић такође сматра да САД у перспективи неће толерисати Куртијево понашање. И Паић подсећа на судбину Куртијевих претходника – као што су и они сишли са политичке сцене, сићи ће и он.
„Међутим, оно што је за Американце мало незгодно је то што Курти има натполовичну подршку косметских Албанаца, што се није догађало у прошлости, јер је њихова политичка сцена била мало разуђенија. Сада је он практично једини човек међу косметским Албанцима са унутрашњим легитимитетом“, објашњава Паић.
Са друге стране, да САД хоће да нешто заиста ураде против Куртија, употребили би снаге Кфора и натерали би косовску полицију да се повуче јужно од Ибра. Они то, међутим, не чине. То наводи на помисао да Сједињеним државама и одговара садашња ситуација. У тој варијанти, амерички престиж није доведен у питање, додаје он.
„Претње Куртију санкцијама су мање-више декларативног карактера и у њима не видим неку велику одлучност америчке стране да врати ситуацију северно од Ибра на стање које претходило распуштању српских легитимних институција“, каже Паић.
Цела игра са непослушношћу Куртија одговара западним играчима, јер ни у Приштини, нити на Западу има воље да се дође до компромиса поводом КиМ, закључује наш саговорник.
Ричард Гренел, саветник Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СРБИЈА
Гренел: Курти на захтеве САД и ЕУ одговорио „средњим прстом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала