- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Био је најбољи тенисер у историји и пре Ролан Гароса

© AP Photo / Thibault CamusНовак Ђоковић освојио је 23. грен слем титулу на Ролан Гаросу
Новак Ђоковић освојио је 23. грен слем титулу на Ролан Гаросу - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић освојио је 23. Грен слем титулу и многи су потрчали да га тек тада назову најбољим у историји. Суштина је да је он и са 22 Грен слем титуле био најбољи у историји. Није морао да има једну титулу више од Надала да би се назвао најбољим.
Да су хипотетички и Новак и Рафа завршили каријеру са 22 Грен слем титуле, а Новак је свакако бољи у многим другим најважнијим категоријама, онда не можемо да кажемо да су подједнако добри - када нису. Новак би био бољи чак и да су поравнати по броју Грен слемова.
Сада са 23 Грен слем титуле избио је и последњи аргумент из руку навијачима Федерера и Надала. За оне који поштено гледају на ствари било је довољно чак и да буде поравнат са Надалом у Грен слемовима, да буде бољи у другим категоријама, као што јесте, па да се већ тада назове највећим.
Али, надали су се многи да Новак неће успети да прескочи Надала и Федерера у Грен слемовима, намерно су потенцирали до изнемоглости баш ту категорију у којој Ноле није био бољи, а сада када је и ту најбољи, више немају шта да измисле.
Наравно, видели смо неке трагикомичне покушаје на једном британском медију, али они су такви да их нема потребе ни коментарисати.
Дакле, Новак је био најбољи и пре овог Ролан Гароса, а са освојеним Ролан Гаросом само ће га и противници, са нелагодом, практично под морањем клечећи пред бројкама, прозвати најбољим.
Долазимо до неколико хипотетичких питања који ће разоткрити колико је ова прича о најбољем у историји тениса бесмислена, безобразна, беспотребна понајвише.
Прво - страни медији су поставили дискурс тако да се само Грен слемови броје. Као да ништа друго није важно, као да се ништа друго у тенису није играло нити ће се игати. Само Грен слемови. Ето, сасвим случајно - то је категорија у којој су Надал и Федерер предњачили дуго, дуго. Сада им је и овај аргумент избијен из руку. Новак их има највише.
Друго - хипотетички ћемо замислити да је Надал освојио предстојећи Вимблдон. Да ли ће онда тениски свет рећи да Новак није најбољи у историји јер су поравнати на 23 Грен слема? Рећи ће да није, већ да је "нерешено". Што је само по себи бесмислено. Као што смо објаснили, чак и да су поравнати, Новак би био бољи јер је бољи у свему осталом и од Надала и од Федерера, осим што нема олимпијско злато.
Треће - да ли су Грен слемови толико битнији од првог места на првом месту АТП листе, да ли су толико важнији од броја Мастерса, да ли су толико битнији од међусобног скора са највећим ривалима, од разноврсности и броја титула на различитим подлогама? Да ли би Надал био са правом назван најбољим тенисером у историји да неким случајем има један Грен слем више од Новака? Искрено, то би било неправедно. Али, био би прозван. Јер би се све остало бацило у бунар и причало би се само о Грен слемова. Будите сигурни у то.
Четврто - готово сигурно Новак на старту каријере није могао да зна да ће се 15 или 20 година касније толико говорити о Грен слемовима. Да је знао, вероватно би и раније драстично смањио број других турнира, већ би се фокусирао највише на Грен слемове и не би се толико трошио на Мастерсима које сада нико и не помиње. Да не помињемо колико је последњих година неправедно и уцењиван, забрањиван, чак и суспендован на Грен слемовима и са Грен слемова. И поново је најбољи, има их 23.
Пето - шта би било да рецимо Федерер има највише седмица проведених на првом месту АТП листе, а да је Новак играч са највише освојених Грен слемова? Ко би био проглашен за најбољег? У страним медијима врло вероватно Федерер. Тада Грен слемови не би били толико важни. Већ седмице на врху АТП листе.
Шесто - често можемо да видимо како се на страним телевизијама појављује статистика под називом "Најбољи тенисер икада", а испод стоје само освојени Грен слемови. И то се појављивало док је Новак имао много мање Грен слемова од највећих противника. Дакле, да Новак није претекао Надала нико му не би признао да је најбољи.
Седмо и најважније - Новак је морао да има највише Грен слемова, највише мастерса, бољи међусобни скор, највише седмица проведених на првом месту од Надала и Федерера да би му признали да је најбољи. Само једно од овога да није урадио, сви би се ухватили баш за то и због тога би му оспоравали да је најбољи. Овако - не могу ништа да му нађу. Најбољи је у свему, у свим категоријама која може да има падне на памет! То му је била једина опција. Да буде најбољи у баш свему. И јесте најбољи у баш свему.

Шта даље?

Новак наравно све ово претходно речено зна боље него ико други, у ситуацији када је Федерер у пензији, а Надал близу ње, може максимално да ужива убудуће у тенису, да се потруди да направи разлику у Грен слемовима у односу на Надала који увек може да се појави и освоји Ролан Гарос. Па, за сваки случај да разлика буде два или три Грен слема, чисто да не буде неких изненађења.
Прва шанса за Грен слем биће већ на Вимблдону на који ће Новак отићи као највећи фаворит, има одличну игру за траву, зна како се осваја Вимблдон, па ако га здравље послужи, нови Грен слем би ускоро могао да дође под Новакове скуте.
Тренутно делује да ће моћи да игра и на УС Опену који се одржава на бетону, Новаковој омиљеној подлози, па делује као објективно реално да Ноле узме један од та два наредна Грен слема, а и Аустралија је после иза ћошка у јануару. На нама који гледамо је да уживамо у томе да имамо најбољег тенисера у историји, уједно и једног од најбољих спортиста које је свет видео.
Као што смо рекли још у току турнира у Аустралији, све иде на Новакову воденицу.
Дугорочно, иако има 36 година, Новак побеђује, Новак је увек био у предност. Са 23. Грен слемом само је ставио тачку на сумње оних који су сумњали да је највећи.
А, ми смо то одавно знали. Пре Ролан Гароса. Много пре Ролан Гароса.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СПОРТ
Ђоковић о Јокићевом подвигу: „Честитам брате, најбољи си“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала