- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тежња ка сарадњи или скривене намере: Зашто Макрон жели да дође на самит БРИКС-а

© Фотохост-агентство brics-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон је, према наводима медија, заинтересован да дође на самит БРИКС-а. По оцени руских експерата, могуће је да председник Француске, уз подршку колктивног Запада на челу са Американцима, жели да покуша да поткопа ову организацију и окрене чланице БРИКС-а против Русије.
С друге стране, стручњаци не искључују могућност да француски председник жели да успостави неки контакт са земљама-чланицама БРИКС-а из разлога што у свету расте утицај ове организације.
Лист „Опинион“, позивајући се на неименоване изворе, објавио је да је председник Француске Емануел Макрон замолио председника Јужноафричке Републике Сирила Рамафосу да му дозволи да учествује на самиту БРИКС у августу.

Запад прижељкује да БРИКС окрене против Русије?

Руски политиколог Јуриј Светов сматра да, уколико је тачно да француски председник Емануел Макрон жели да присуствује самиту БРИКС-а, то је зато што ова организација има све већи утицај у свету.
„Државе у овој организацији су веома утицајне. Притом, према различитим проценама, још око десетак земаља спремно је да уђе у ову организацију без размишљања. Што се тиче колективног Запада, они имају своје организације – Г7 и Г20. У свакој од њих имају већ изграђен утицај. Међутим, БРИКС је ван њиховог утицаја. И због тога Запад сада има огромну жељу да узме и ову организацију под своју контролу“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима Светова, задатак председника Француске је да покуша да окрене земље-чланице БРИКС-а против Русије.
„Макрон схвата да његова земља губи утицај у свету. И он сада жели да докаже Американцима да је Париз способан да изврши бар неки задатак. С друге стране, овај самит има велику улогу за Француску јер се одржава у Африци. Ову земљу боли што је тамо изгубила утицај. Раније је Париз покушавао да утиче на неке од земаља. Међутим, није успео у томе. У Африци сада имају утицај Кина и Русија. И ово њих страшно брине. Европска унија и Француска желе да смање утицај Москве и Пекинга у Африци“, констатује стручњак.
Сергеј Фјодоров, водећи истраживач на Институту Европе на Руској академији наука (РАН) и стручњак за Француску, сматра да Макрон жели да дође на самит БРИКС јер ова земља хоће да спроводи сопствену политику колико год је могуће, а да притом остане члан колективног Запада и савезник Сједињених Америчких Држава.
„Ако француски председник жели да присуствује самиту БРИКС-а, то указује да ова организација повећава своју политичку тежину и утиче на међународну политику. Улога ове организације у свету расте. Већ многе земље желе да буду чланови БРИКС-а. Египат је, на пример, већ предао захтев за ступање у организацију. Стога, сматрам да није искључено да Макрон жели да успостави неку врсту контакта са овим земљама-чланицама, имајући на уму да ће утицај БРИКС-а наставити да расте“, објашњава саговорник Спутњика.

Макронова могућа мисија осуђена на пропаст

Владимир Џабаров, заменик шефа спољнополитичког одбора Савета Федерације Русије, не искључује да је циљ Макрона да покуша да „изнутра“ поткопа БРИКС.
„Одлуку да присуствује на самиту БРИКС-а, француски председник није донео самостално. Без савета Сједињених Америчких Држава не би предузео такав корак. Није искључено да Американци траже могућа решења како да уђу у ову организацију...Макрон би да присуствује овом самиту јер ниједна од земаља-чланица БРИКС није подржала антируске санкције. Овај човек жели да ове државе убеди да праве грешку што подржавају Русију“, упозорава наш саговорник.
На питање да ли ће француски председник Емануел Макрон добити дозволу да учествује на самиту БРИКС у августу, Владимир Џабаров каже да све зависи од домаћина – Африке.
„На њима је да ли желе да га позову да учествује на самиту или не. У сваком случају, ако и буде присуствовао, сматрам да ће његова мисија бити осуђена на пропаст. Његови, по свему судећи, упорни захтеви биће одбијени од стране организатора овог самита“, наглашава Џабаров.
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Француска мора да објасни зашто Макрон жели да дође на самит БРИКС-а у Јужноафричку Републику.
„Било би добро када би рекли зашто то желе (да присуствују самиту БРИКС-а). Да ли желе да успоставе још један контакт како би показали активност Париза или је реч о неком тројанском коњу, ево, нека сами то кажу“, истакла је Захарова.
Према њеним речима, пре свега, о томе треба да се изјасне у Јелисејској палати или они који буду делегирани.
„Ипак се ради о организацији којој они на који начин не припадају и према којој се никада нису чак ни уљудно опходили. Да не говорим о неким добрим намерама и осећајима“, додала је она.
Подсетимо, БРИКС чини пет држава: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република.
Амбасадор Русије у Каиру Георгиј Борисенко потврдио је да је Египат предао захтев за ступање у БРИКС. Поред ове земље, жељу да приступе овој организацији изразило је још неколико држава као што су Иран и Аргентина.
Председник Русије Владимир Путин пролази поред лога БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
ЕКОНОМИЈА
Расте углед организације у којој нема Америке: БРИКС привлачи нове чланице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала