- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Лансирање ракете Калибар из подморнице - Sputnik Србија

УЖИВО Запорошки правац: Украјинске снаге током контраофанзиве нису напредовале ни корака

Пратите нас
У току је 476. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Снажне експлозије су одјекнуле у Одеси. Данска је изразила жељу да обучава украјинске пилоте. Сукоб у Украјини ће се ускоро окончати, за то постоје велики предуслови, саопштио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:12 14.06.2023
Кијевске власти нису заинтересоване за нуклеарну безбедност у Запорошкој нуклеарној електрани, изјавио је за телевизију „Русија 24“ саветник генералног директора концерна „Росенергоатом“ Ренат Карча.
„За кијевски режим, за њихове спонзоре и оне који пишу сценарио за њихово понашање, јер украјински режим је одавно престао да буде тема, нуклеарна безбедност је најмање интересантна, тако да постоји много имитација око нуклеарне безбедности“, објаснио је Карча.
21:44 14.06.2023
Пољска има велике шансе да постане центар за одржавање америчких тенкова „ејбрамс“ и других који се налазе широм Европе, рекао је амбасадор те земље при НАТО Томаш Шатковски током панел-дискусије на медијској платформи „Defense One“.
20:02 14.06.2023
Руски војници научили су како да обарају ракете „хајмарс“ и „сторм шедоу“, али су ове друге посебно проблематичне, изјавио је в.д. губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
Он је напоменуо да ракете „сторм шедоу“ имају већи радијус дејства. Према његовим речима, у просеку се обори око 50 одсто ових ракета.
„Ракета је савремена, иако није најновија, али је довољно брза, лети исправно, различитим брзинама, на различитим висинама, мења режиме, тако да је није лако оборити“, објаснио је Балицки.
19:52 14.06.2023
Војни трибунал требало би да суди генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу и његовим колегама због испоруке оружја Украјини, сматра вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо.
„Столтенберг може да прича шта му одговара. А све тачке на које шаљу своје ракете и где дају своје оружје су познате... И Столтенберг и све такве ‘колеге’ потпадају под војни трибунал, јер су починили ратни злочин“, истакао је Салдо на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
19:38 14.06.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине.
19:36 14.06.2023
Систем за електронско ратовање омогућио је да се руске снаге изборе са нападом беспилотних летелица током контраофанзиве украјинских трупа у Запорошкој области, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора области Евгеније Балицки.
Он је истакао да су одлично радиле инжењеријске јединице, као и снаге за електронско ратовање, које су приземљиле украјинске беспилотне летелице.
18:04 14.06.2023
Украјинске снаге током контраофанзиве у запорошком правцу нису напредовале ни корака у сивој зони, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
Према његовим речима, борбе се тренутно воде на узвисини изнад Времевке, на граници Запорошке области и ДНР.
Он је додао да су на линији фронта у региону изграђена веома озбиљна утврђења.
„Питао сам председника, он се лично укључио у набавку ‘корнета’ (преносива против-оклопна вођена ракета), дали су нам 20 ‘корнета’ по директном наређењу Владимира Владимировича (Путина). Добили смо и системе ‘зоопарк’ (радарски систем за извиђање и контролу паљбе)“, прецизирао је Балицки.
17:38 14.06.2023
Делегације западних земаља-чланица ОЕБС-а напустиле су седницу када је руска страна почела да показује фрагменте ракете „хајмарс“ којима Украјина гранатира Доњецк, саопштио је за Спутњик шеф делегације на преговорима о војној безбедности и контроли наоружања у Бечу Константин Гаврилов.
„Према нашим проценама, то је доказ да им је једноставно неподношљиво да слушају реалне чињенице које потврђују умешаност Запада у ратне злочине Украјине…. Лакше је побећи и оставити без одговора наша питања. Тако су они урадили. Та ситуација поново потврђује да западне земље нису само спонзори, него и саучесници хаоса који Кијев прави у Донбасу девет година“, рекао је Гаврилов.
Према његовим речима, Русија је показивањем делова граната желела да покаже да Европљани повлађују тој нехуманој политици.
16:46 14.06.2023
У једној од земаља Источне Европе биће отворен центар за обуку украјинских пилота за управљање ловцима Ф-16, саопштило је Министарство одбране Холандије.
„Холандија и неке друге европске земље раде на томе да што пре започне обука украјинских пилота за управљање ловцима Ф-16. Истовремено се ради на отварању центра за обуку у једној од земаља Источне Европе“, наводи се у саопштењу Министарства.
16:42 14.06.2023
Одред ракетног система „смерч“ групе снага „Центар“ је у лиманском правцу уништио место концентрисања украјинске технике, саопштио је начелник прес центра групе Александар Савчук.
Он је додао да је авијација групе уништила три пункта привремене дислокације Оружаних снага Украјине, упориште и место концентрисања технике, а одред система „верба“ уништио је беспилотну летелицу „фурија“.
15:50 14.06.2023
Сукоб у Украјини неће се скоро завршити, то показују војна помоћ Кијеву и „дубоко присуство“ Сједињених Америчких Држава, изјавио је мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто.
„Војна помоћ Украјини, одсуство било каквог покрета на обе стране за окончање сукоба, обука украјинских војника у европским земљама и ‘дубоко присуство’ Сједињених Америчких Држава у рату показују да се рат неће завршити у најскорије време“, рекао је Сијарто за турску агенцију Анадолија.
Сијарто је додао да Украјина не може да се бори против Русије без војне помоћи САД, истакавши да „постизање одрживог мира зависи од договора између Вашингтона и Москве“.
15:24 14.06.2023
Брана Каховске хидроелектране, оштећена у нападу украјинских трупа, моћи ће да се поправи, изјавио је вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо на маргинама Петербуршког међународног економског форума.
„Чим се вода повуче, извршићемо мерења. Брана на Каховској ХЕ моћи ће да се обнови“, рекао је он, напомињући да у овом тренутку није актуелан задатак производње електричне енергије.
Салдо је додао да су трошкови обнове хидроелектране процењени на 200 милијарди рубаља (више од две милијарде евра), а радови ће моћи да се покрену након престанка борбених дејстава.
14:31 14.06.2023
Линија безбедности за регионе Руске Федерације биће померана у складу са тим како Украјина буде добијала више далекометног наоружања, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Ради се о томе да се са територије коју контролише кијевски режим гранатира, бомбардује цивилна инфраструктура, куће и остало. Да би се осигурала безбедност, како кијевски режим буде добијао софистицираније и далекосежније оружје, мораће се војна инфраструктура померити на санитарну дистанцу како би се осигурала безбедност грађана“, рекао је Песков.
Руски председник Владимир Путин, на састанку са руским ратним репортерима који прате ток специјалне операције, није искључио стварање „санитарне зоне“ за заштиту од украјинског гранатирања.
14:07 14.06.2023
Руски председник Владимир Путин разговараће у суботу 17. јуна у Петербургу са делегацијом седам афричких лидера о иницијативи за мирно решавање кризе у Украјини, изјавио је Путинов помоћник Јуриј Ушаков.
Дан раније, 16. јуна, афричка делегација ће у Кијеву разговарати са руководством Украјине.
13:56 14.06.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
- Оружане снаге Русије извеле су успешне нападе високопрецизним оружјем на резерве украјинске војске и страних плаћеника, као и на складишта муниције;
- Више од 5.100 оруђа теренске артиљерије и минобацача Оружаних снага Украјине уништила је руска војска од почетка спровођења специјалне операције;
- Оружане снаге Русије ликвидирале су у правцу Доњецка више од 205 украјинских војника;
- Руске снаге су на подручју града Запорожја уништиле радар за откривање и праћење ваздушних циљева П-18;
- Војска Русије уништила је складиште муниције Оружаних снага Украјине на подручју Северска Малог и Часова Јара у ДНР;
- Оружане снаге Русије одбиле су нападе две моторизоване пешадијске чете украјинске војске на Времјовском виступу на подручју насеља Макаровка у ДНР;
- Оружане снаге Русије уништиле су у правцу Херсона готово 50 војника и самоходни топ „акација“ Оружаних снага Украјине;
- Оружане снаге Русије одбиле су нападе две четне тактичке групе украјинске војске на подручју насеља Пречистовка у ДНР;
- Војска Русије је током претходног дана ликвидирала готово 60 војника, самоходни топ „гвоздика“ и „град“ Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;
- Руске снаге су током претходног дана зауставиле активност три украјинске диверзантско-извиђачке групе је у правцу Купјанска;
- Оружане снаге Украјине наставиле су нападе у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу и претрпеле значајне губитке у људству и техници;
- Од 4. јуна око 7, 5 хиљада припадника Оружаних снага Украјине убијено је или рањено током напада у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу;
- Оружане снаге Украјине су у току протеклог дана изгубиле више од 800 људи и 20 тенкова у правцу Запорожја и Јужног Доњецка;
- ПВО средства су током протеклог дана пресреле 2 ракете „сторм шедоу“, 4 пројектила „хајмарса“, обориле око 20 дронова;
- Складиште артиљеријске муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине уништено је у Запорошкој области, Руска војска спречила је напад јединица 128. брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине на подручју Жеребјанке у Запорошкој области.
13:14 14.06.2023
Вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин сматра да трајање контраофанзиве украјинских трупа директно зависи од способности Запада да пружи помоћ у технологији, украјинска страна је већ наишла на потешкоће.

"Тешко је овде прогнозирати. То зависи од низа фактора, не говорим о акцијама или жељама украјинског режима, говорим о слању опреме и другој помоћи западних земаља. Колико ће дуго они помагати, колико ће брзо моћи да реше проблеме који су сада већ настали као део контраофанзиве украјинског режима – од тога ће зависити размере свега што се дешава“, рекао је Пушилин новинарима на маргинама Међународног економског форума у Петербургу.

11:57 14.06.2023
Председник Државне думе Вјачеслав Володин управо је разговарао са послаником Адамом Делимхановим о којем су медији писали да је рањен, па чак и погинуо у зони специјалне операције.
„Володин нам је рекао о свом колеги: управо смо разговарали са Адамом Делимхановим. Он је жив и здрав“, написао је на свом Телеграм каналу Дмитриј Кузњецов, члан Одбора за одбрану Думе.
Чеченски лидер Рамзан Кадиров је написао раније да није успео да ступио у контакт са Делимхановим, који се сматра његовом "десном руком".
11:24 14.06.2023
Сукоб у Украјини ће се ускоро завршити, за то постоје велики предуслови, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

„У Украјини ћемо окончати овај рат. За то већ постоје велики предуслови. Али онда ће нам ти суманути људи са Запада који су изгубили разум стварати много проблема“, рекао је Лукашенко телевизији „Русија 1“.

Али ако западне земље пређу границе, „јако ће их заболети“, додао је он.
Према речима председника, украјинска страна трпи велике губитке, док се Русија мобилисала и научила да ратује. О томе, по његовом мишљењу, сведочи уништени немачки тенкови Леопард током украјинске контраофанзиве.
Такође је истакао да руски лидер Владимир Путин никада није тражио од Минска да се придружи специјалној војној операцији. Али, уверио је Лукашенко, Белоруси неће дозволити да се Русима пуца у леђа – и то би била улога Белорусије у сукобу.
Међутим, у случају агресије из Кијева, република ће имати довољно снаге да одговори, додао је он.
10:54 14.06.2023
Руске оружане снаге на једном од сектора фронта у Запорошкој области зауставиле су нови напад украјинске војске, рекао је Спутњику шеф запорожског покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
„Непријатељ је рано јутрос на једном од сектора фронта покушао да нападне наше положаје уз помоћ тенкова и пешадије, али је откривен и уништен“, рекао је Рогов.
Он је истакао да је спречено прегруписавање украјинских снага на фронту.
10:52 14.06.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала