Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Посланици расправљали о смени министра Гашића, наставак седнице у среду

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Пеђа ВучковићАна Брнабић и Братислав Гашић
Ана Брнабић и Братислав Гашић - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправу о изгласавању неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу наставиће у среду, 21. јуна, у 10 часова.
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је током расправе да неће предложити смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, јер је радио озбиљно, посвећено и да нема његове одговорности за трагедије које су се догодиле, а опозицији поручила да се на власт не може доћи насиљем ни на улици, већ на изборима и да је за њих увек спремна.
Током расправе у Скупштини Србије о иницијативи 61 посланика опозиције за изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, Брнабићева је поручила опозицији и да могу да добију оставку целе Владе Србије.

"Нисам за смену смену Гашића, али можете да добијете оставку читаве владе, након тога иду избори. За њих смо увек спремни, рачунајте на то да имате моју оставку. Ја сматрам да је важно да се легитимитет потврди на изборима, а можда ће се људи одлучити да гласају за вас да би плата полицајца поново била 41.000 динара, а медицинске сестре 37 хиљада динара", рекла је премијерка.

Она је додала да су избори једини начин да се дође на власт у Србији.
"Ми долазимо у Скупштину када год ви затражите. Ја сам овде пети пут, упркос свему што се дешавало. Гласамо за дневни ред који ви хоћете. Нећемо насиље, мислимо да у демократском друштву мора да се разговара и да насиље не може да донесе ништа добро, а свакако не на власт. У Србији се на власт долази само изборима", нагласила је Брнабићева.
Истакла је да, као председница Владе Србије, није спремна да јој неко други кадрира у влади, а поготово не на улици.

"Мислим да је важно да се то ради демократски у институцијама. Гашић ради озбиљно, посвећено и одговорно свој посао и то је доказао од како је формирана влада од октобра прошле године. Нема никакву личну одговорност за трагедије које су се десиле у ОШ "Владислав Рибникар" и у Младеновцу. Полиција је брзо и добро реаговала после злочина и не видим како смо могли да спречимо те трагедије", рекла је Брнабићева.

Додала је да није за његову смену и зато што мисли да треба да се чувају људи који добро раде свој посао.

Предато 94.000 комада оружја и 3,2 милиона муниције

На седници се обрати и Гашић, наводећи да је полиција постигла историјске резултате у акцији враћања оружја и да је до синоћ у 19.00 сати враћено 94.000 комада оружја и 3,2 милиона комада муниције.
„МУП ради ревносно свој посао и када је контрола оружја и стрељана у питању нису направили ниједну грешку. И ја стојим иза њих“.
Гашић је посланицима опозиције рекао да они, због посланичког имунитета могу да му кажу шта желе, али да би он највише волео да због тога може да их тужи и питао их је које су мере предузели када је 2003. убијен премијер Зоран Ђинђић.
Истакао је да је полиција у последњих шест месеци склонила са улица много криминалних група.
„Беливук, Врачарски клан, Велики балкански клан смо ми хапсили и зато морам да браним све часне полицајце. Зашто нико не спомиње када хапсимо у Румунији, Шпанији, Белгији са Еурополом. Тоне дроге је заплењено, лабораторија уништено. Ухапсили смо Шарића и велики број припадника полиције и БИА који су били у спрези са њима. Али реч је о појединцима, а не о институцијама“, навео је Гашић.
Он је одбацио и оптужбе опозиционих посланика да намештају тендере за куповину униформи за полицију.
„Задњих седам месеци једини преко којих могу да се купују униформе су Јумко и СДПР, за разлику од вашег времена када су се фаворизовале стране фирме“, рекао је Гашић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала