Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабић и Гашић у парламенту, расправа о Гашићевој смени

© VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Пеђа ВучковићАна Брнабић и Братислав Гашић
Ана Брнабић и Братислав Гашић - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије почели су данас расправу о предлогу за гласање о неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу који је поднела група опозиционих посланика, а седници присуствују премијерка Ана Брнабић, као и министар Гашић.
Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић, као овлашћени предлагач, затражио је Гашићеву одговорност после масовних убистава у Србији, рекавшси да нико не каже да је било ко крив већ одговоран.
Премијерка Ана Брнабић упитала је током расправе која је лична одговорност министра Гашића.
Она је поручила опозицији да ова седница не би ни била одржана, а коју су иначе тражили опозициони посланици, да владајућа коалиција није најпре гласала за дневни ред седнице, а потом и обезбедила кворум за рад.
“Овај кворум на најбољи начин је показао колико вам је заиста стало да разговарамо о овим стварима. Захтев за Гашићеву смену је један од ваших основних захтева овде, као и на протесту, па да ли је онда могуће да два дана ви као организатори протеста не можете да се прикупите да имате кворум да се о томе разговара”, упитала је Брнабић.
Премијерка је указала да то показује непоштовање према тим људима који сваки дан шетају и протестују, али и према институцијама.
Брнабић је казала да је пажљиво записивала све што је Алексић говорио 38 минута и да ни у једном тренутку није чула шта је тачно Гашићева одговорност.
“Једино ако мислите да ухапсимо све превентивно па онда више неће бити ниједног злочина, сви ће бити у затвору. Такву врсту демократије, слободног друштва и владавине права ће грађани морати да сачекају када ви дођете на власт, па да као 2009. године преко ноћи политички смените све судије и поставите своје тужиоце”, рекла је Брнабић.
Брнабић је поручила и да није реално да се захтеви са протеста против насиља испуњавају на улици, те је рекла и да посланици који их испостављају треба да дођу на посао у скупштину где о томе треба да се разговара.
Брнабић је рекла да у парламенту, када је било проблема са кворумом, нису били ни Радомир Лазовић, ни Ђорђе Микетић, ни Небојша Зеленовић, ни Синиша Ковачевћ…
После неколико упозорења, председник парламента Владимир Орлић је изрекао опомену Александру Јовановићу Ћути, који је добацивао током премијеркиног говора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала