- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија и Италија постигле историјски договор, скоро 50% више дозвола за превознике

© Sputnik / Радоје ПантовићНови ауто-пут Обреновац-Сурчин
Нови ауто-пут Обреновац-Сурчин - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
На Мешовитој комисији за међународни друмски превоз путника и ствари Србије и Италије, која је одржана у Риму, договорено је 11.000 дозвола више за наше превознике за ову годину, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
Комисија је одржана у циљу свеобухватног побољшања односа у области друмског превоза и утврђивања контигената дозвола за превоз терета за текућу годину, као и прелиминарних контигената дозвола за наредну годину, а Весић каже да је постигнут изузетан резултат.
Како је навео, потписан је протокол којим је договорено највеће повећање контигената дозвола од када се одржавају Мешовите комисије са Италијом тако да је постојећи контигент дозвола за ову годину од 22.300 повећан за додатних 11.000 дозвола, што је скоро 50 одсто више дозвола, саопштило је министарство.
Весић је рекао да контингент транзитних дозвола нема никаквих ограничења односно да је договорен контингент само оквиран у складу са тренутним потребама и да се може увећавати на захтев српске стране током целе године.
„То значи да имамо транзитних дозвола колико нам треба или да преведем на српски- потпуно је либерализован транзитни превоз преко Италије“, поручио је министар Весић.
Додао је да су у добијеном контигенту дозвола добијене додатне за такозване комбиноване дозволе за комбиновани превоз који користи наша вучна возила, а италијанске приколице којима њихова возила превозе робу.
Весић је истакао да овај вид дозвола, уколико се у потпуности искористи, може донети српској страни за ову годину нових 1.250 билатералних појединачних дозвола.
Истакао је да ће на овај начин домаћи превозници имати више него довољно међународних дозвола да без проблема обављају међународни транспорт за Италију, а поготово да транзитирају Италију према западним земљама, јер ће имати скоро неограничен број дозвола за транзит.
Такође, нагласио је да је постигнут и велики успех у путничком саобраћају и да је на постојећа четири линијска превоза договорено да се успостави још седам нових линијских превоза тј. редовних аутобуских линија.
Састанак Мешовите комисије одржан је на позив италијанске стране на основу постигнутог договора министра Весића са министром инфраструктуре и саобраћаја Италије Матеом Салвинијем од 14. марта ове године, када је договорено одржавање Мешовите комисије за друмски транспорт.
Састанку је у име Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре присуствовао помоћник министра за друмски саобраћај Мирослав Алемпић.
Весић је захвалио министру Салвинију који је одржао реч и омогућио да Србија после више од 20 година први пут добије значајно повећање дозвола за Италију, амбасадору Италије у Србији Луки Горију, својим помоћницима Мирославу Алемпићу и Владимиру Џамићу на одлично обављеном послу, као и својој координаторки за послове у Италији и земљама јужне Европе Марији Николети Гаиди.
Небојша Барловић, из Удружења МДТ систем Краљево, истиче да је члан делегације последњих 15 година и да никада није било могуће да се добије оволики број дозвола, колико је добијено на овој Мешовитој комисији.
Истакао је да је контингент билатералних дозвола Е6 за возила за 2024. годину повећан за скоро 50 одсто само на овој Мешовитој комисији.
„Желим да у име свих превозника, као и у име удружења МДТ систем из Краљева и у своје лично име захвалим министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горану Весићу на овим историјским резултатима“, рекао је Барловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала