- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ФЕД: Инфлација у САД повишена, могуће повећање незапослености, успорен раст плата

CC0 / Pexels/John Guccione www.advergroup.com / Амерички долар
Амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
Инфлација у кључним деловима америчке услужне индустрије и даље је повишена и не показује знакове попуштања, саопштиле су Федералне резерве САД (ФЕД).
То је наведено у најновијем извештају Конгресу о монетарној политици и прегледу стања економије, који је објавио председавајући Феда Џером Пауел пред заседање на Капитол хилу следеће недеље, пренео је Ројтерс.
У извештају се додаје да наде да ће ФЕД успорити инфлацију могу делимично зависити од даљег ублажавања тешких услова на тржишту рада, што ће вероватно значити повећање незапослености у САД.
„Потражња за радном снагом смањила се у многим секторима привреде, али наставља да премашује понуду расположивих радника, а број слободних радних места је и даље повећан“, стоји у извештају.
Напомиње се да је раст плата успорен током првог дела године, али остаје изнад динамике која је у складу са инфлацијом од два одсто на дужи рок.
Банкарске позајмице значајно су умањене током прошле године и вероватно ће бити додатно снижене након пропасти неколико регионалних банака у марту, наводи ФЕД.
„Међутим, упркос забринутости око профитабилности у неким банкама, банкарски систем остаје здрав и отпоран“, наводи се у извештају.
Финансијска криза у Америци - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Гађали Русију, погодили долар - америчка валута губи тло под ногама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала