- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Господин Мелоуновић

© AP Photo / Ashley LandisНикола Јокић и Мајкл Мелоун
Никола Јокић и Мајкл Мелоун - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
Никола Јокић је најбољи играч света, а тако не би било да није Мајкла Мелоуна. Није Мелоун научио Јокића како да користи таленат, није га научио да шутира или додаје, али јесте нешто много важније: дао му је слободу. Слободу да буде најбољи и да игра онако како зна. Зато је, између осталог, Мелоун велики тренер.
Показао је разумевање, огромно кошаркашко знање и велико срце. Надасве, показао је да познаје Николу, да га истински воли и поштује. И да воли његову земљу Србију у коју је неколико пута долазио.
Сам је себе у неколико наврата називао „Мелоуновићем“, а колико је у добрим односима са браћом Јокић показује и чињеница да су га Страхиња и Немања бацали у вис после финала НБА лиге.
Мелоун је на време схватио каквог играча има у тиму и да само треба да сагради систем око њега. Кажемо „само“, али то није нимало лако. Пре свега Мелоун је ушао у главу Николи, схватио како Србин размишља, да је породичан човек, да поседује систем вредности, те да за њега не важе правила као код Американаца.
Схватио је колико Николи значи Сомбор, схватио је колико Николи значе коњи и коњске трке, а прошле године је цела делегација Денвера, од власника до тренера, дошла у Сомбор да Николи уручи МВП признање.
Мелоун све ово није урадио прорачунато, већ природно. Јер и сам показује драстичне људске квалитете.
Ако смо ми Срби навикли да је већина против нас, да је систем против нас, Мелоун није имао прилику за тако нешто. Али, као тренер Денвера – јесте. И што је најважније, није прећутао. Већ говори гласно.
Рецимо – о томе како се у Америци не прича довољно о Николи Јокићу и Денвер Нагетсима.
„Победимо у првој утакмици плеј-офа, а сви причају само о Лејкерсима. Хајде да будемо искрени, то је био национални наратив. Лејкерси су били у реду. Губили су 1:0 и нешто су смислили. Нико није причао о томе да је Никола Јокић имао историјски наступ, 13 трипл-даблова (мислећи на плеј-оф), трећи свих времена. То што Никола ради је невероватно, али наратив није био на Нагетсима. Није се радило о Николи. Наратив је био о Лејкерсима и њиховим прилагођавањима. Ето, на крају пушиш оно што ставиш у лулу. Вратиш се и знаш шта, ми идемо на 2:0“, рекао је раније Мелоун, а на прослави титуле се појавио управо са мајицом на којој је писало: „На крају пушиш оно што ставиш у лулу“.
Прослава титуле Денвера била је заиста интересантан догађај. Било је ту и пића и приче и потезања интересантних тема. Мелоун је често својим раздраганим понашањем био у првом плану, а остали су пратили.
Истина, на Мелоуна су многи гледали као на сина од бившег тренера, али сада је он постао тренерски тата у НБА лиги. Шампион НБА лиге са екипом којој нису многи давали велике шансе.
Није Мелоуну било лако, чак је и на паради прославе титуле заплакао приликом интервјуа. Много пута је истакао колико се Денвер борио против свих и на крају је победио. Мелоун готово да није могао да говори због плакања.
„Нисам сумњао ниједног момента да ћемо доћи до овде. Нисам сумњао ниједног момента јер сам веровао људима са којима сам радио. Живот је саткан од момената. И сада сам толико срећан, не због мене, не због играча, већ због навијача. Постоје навијачи који су навијали за Денвер и ово чекали 47 година“, рекао је Мелоун.
Није хтео Мелоун ни да ћути. Дотакао се оних ружних прича о томе како Никола Јокић наводно намешта статистику да би имао трипл-даблове. Ту причу започео је Кендрик Перкинс и врло лако на крају коштао Србина треће МВП титуле у низу.
„Ви знате да Никола пумпа статистику. Знате да није узео трећу МВП титулу јер нису хтели да гласају за њега. Никола је играч, њега знате, али и његова супруга Наталија и супруга и његова браћа, породица - велики су део Денвера. Хајде један аплауз за њих“, рекао је Мелоун.
Или боље да кажемо – Мелоуновић.
Прави човек на правом месту у право време.
Парада победника у Денверу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
СПОРТ
Јокић са ћерком предводио шампионску параду пред 100.000 људи /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала