Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лучани на удару великих поплава – опасност још није прошла

Пратите нас
Ниво воде у општини Лучани постепено опада, међутим, опасност још није прошла. У ушће у Западну Мораву истовремено стижу воде из река Моравице, Скрапежа и Белице, тако да постоји могућност да ушће буде запречено великом количином воде и да се она врати у контрасмеру, упозорава начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани Зоран Вучићевић.
Према његовим речима, киша је на територији општине Лучани престала, а током ноћи ниво реке Белице у селу Вича опао је за око пола метра. У Гучи, врхунац поплавног таласа стигао је ноћас и повукао се око два часа изјутра, док је у Лучанима био јутрос око 10.30.
Јучерашње обилне падавине нарочито су биле изражене у Горњем Драгачеву, у Горњем и Доњем Дупцу, Каони и Милатовићима, наводи Вучићевић.
„То је проузроковало бујичне воде на потоцима и рекама, како првог, тако и другог реда. Дошло је до плављења стамбених и помоћних објеката, као и пољопривредног земљишта у Доњем Дупцу, Вичи, Живицама, Гучи, Турицама, Пухову, Лису, Ксрстацу, Ђерачу и Дљину“, истиче он.
Стамбени објекти поплављени су у осам домаћинстава, а једну особу спасилачке снаге морале су да евакуишу.
„Велика је штета причињена на некатегорисаним и општинским путевима првог и другог реда. Можда је педесет километара тих путева оштећено. Имали смо штете и на мостовима; два су моста оштећена, а један је однет. Екипе јавних предузећа „Драгачево путева“ и „Комуналца“ већ данима су на терену, од 30. маја, а већ 5. јуна, ми смо увели ванредну ситуацију за 17 насељених места наше општине“, наглашава Вучићевић.
Пошто је јучерашњим кишама захваћена целокупна територија општине, на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације, ванредна ситуација проглашена је на целој територији општине.
На територији оштине Лучани поплављено је око 350 хектара пољопривредног земљишта. Поплављени су засади малине, јагоде и купине, кромпира и пшенице, каже Вучићевић.
Колапс на путевима због невремена - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
ДРУШТВО
Данас и сутра потоп: РХМЗ упозорава на обилне падавине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала