- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Одређен број места на буџету за упис на факултете

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаСтуденти на предавању
Студенти на предавању - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
Влада Србије усвојила је одлуку о броју буџетских студената за упис у прву годину студијских програма основних и мастер струковних студија, основних и мастер академских студија, интегрисаних академских студија и докторских студија за академску 2023/24. годину, саопштило је данас Министарство просвете.
Према одлуци, у академској 2023/24. години у прву годину студијских програма основних струковних, основних академских и интегрисаних студија на државним универзитетима и факултетима у њиховом саставу, на терет буџета биће уписано 17.822 студента.
Укупан број студената који се могу уписати у прву годину студијских програма мастер академских студија који се финансирају из буџета Републике на универзитетима и факултетима у њиховом саставу, чији је оснивач Република, у академској 2023/2024. години је 6.618 студената.
На прву годину докторских академских студија предвиђен је упис 954 студента који се финансирају из буџета Републике на универзитетима и факултетима у њиховом саставу, чији је оснивач Република, што је у односу на претходну годину више за 169 студената.
Како се наводи, укупан број студената који могу да се упишу у прву годину студијских програма основних струковних студија који се финансирају из буџета Републике на академијама и високим школама струковних студија, је 4.721 студент, док се о трошку буџета 126 студената може уписати у прву годину студијских програма мастер струковних студија на академијама и високим школама струковних студија, чији је оснивач Република.
У складу са законом, аутономијом универзитета и дозволом за рад, свака високошколска установа доноси одлуку о броју самофинансирајућих студената.
На основу поверених послова Аутономна Покрајина Војводина посебно доноси одлуке о броју студената који се финансирају из буџета Аутономне Покрајине Војводине на високошколским установама чије је оснивач Покрајина, наводи се у саопштењу Владе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала