- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

После много година: Си Ђинпинг се састао са Гејтсом /видео/

© AP Photo / Yin BoguКинески председник Си Ђинпинг са оснивачем Мајкрософта Билом Гејтсом.
Кинески председник Си Ђинпинг са оснивачем Мајкрософта Билом Гејтсом. - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг састао се данас са оснивачем Мајкрософта Билом Гејтсом и поручио да се нада да би могли заједно да спроведу активности које су од обостраног интереса за Кину и САД.
Си је на првом састанку са Гејтсом после неколико година, америчког предузетника назвао "старим пријатељем", преноси Ројтерс.
"Често кажем да темељ односа САД и Кине лежи у њеним народима. Полажем своје наде у амерички народ", рекао је Си у видео снимку који је објавила кинеска телевизија.
Он је саопштио Гејтсу да је у тренутној глобалној ситуацији "могуће заједнички спроводити различите активности које су корисне за две земље и народе, активности које су од користи за човечанство у целости".
Током састанка са Гејтсом, Си је рекао да Кина неће следити стару политику "јаке државе која жели хегемонију", већ ће радити са другим земљама на постизању заједничког развоја, наводе кинески медији.
Гејтс, који је у среду стигао у Пекинг, рекао је Сију да је "почаствован" што је имао прилику да се састане са кинеским председником и навео да је пред њима "много важних тема за разговор".
Састанак са Гејтсом означава крај дуге паузе коју је Си током последњих година имао у сусретима са страним приватним предузетницима и пословним лидерима.
Неколико страних извршних директора посетило је Кину откако је поново отворена почетком ове године, али већина се углавном састала са министрима у влади.
Гејтс је отишао из управног одбора Мајкрософта 2020. године како би се фокусирао на филантропске радове који се односе на глобално здравље, образовање и климатске промене.
Последњи познати састанак између Сија и Гејтса био је 2015. године, када су се састали на маргинама форума Боао у провинцији Хаинан.
Почетком 2020. године, Си је написао писмо Гејтсу у коме се захвалио њему и Фондацији Бил и Мелинда Гејтс на помоћи Кини, укључујући 5 милиона долара за њену борбу против ковида.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала