- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: У Русији рекордно ниска незапосленост, инфлација нижа него у многим западним земљама

© Фотохост-агентство РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је други квартал прошле године био најтежи за руску економију и бизнис, али да је стратегија коју су изабрале власти делотворна.

„Други квартал прошле године био је најтежи. Брзо су се мењале околности, мењао се уобичајени начин трговине, логистике, обрачуна, мењала се читава структура пословног и економског живота. Обраћајући се са ове говорнице прошле године, изнео сам своје виђење изазова са којима се суочила Русија и практично цео свет. Затим сам се детаљно осврнуо на наше акције које су осмишљене да обезбеде сигуран, дугорочан, суверен развој земље. Данас можемо са сигурношћу рећи: стратегија коју су тада изабрали и држава и руски бизнис је била ефикасна. Позитивни макроекономски трендови добијају на замаху и снази“, рекао је руски лидер.

Како је рекао, инфлација у Русији нижа је него у многим западним земљама и близу је историјског минимума – износи 2,9 одсто.
Незапосленост у земљи износи свега 3,3 одсто – тај показатељ никада није био тако низак, казао је руски лидер.

„Изван границе сиромаштва у Русији је прошле године изашло 1,7 милиона људи, а стопа сиромаштва пала је испод двоцифрене – на 9,8 одсто“, нагласио је Путин, истакавши да су порасли реални расположиви приходи.

О макроекономској стабилности

По речима Путина, стабилна макроекономска ситуација постала је конкурентна предност Русије и ефикасан фактор развоја. Он је поручио да су државне финансије у Русији генерално уравнотежене.
„Позитивне макроекономске тенденције су у Русији појачавају. Слажем се с нашим експертима да ће годишњи раст БДП-а достићи 1,5, па чак и до два процента. То омогућава нашој земљи да буде међу најјачим економијама у свету“, рекао је Путин.
Промене у свету у свим сферама нису привремене, него кардиналне, дубоке и неповратне, рекао је Путин, истакавши да је због тога је Русији потребна проактивна економска политика.
Русија није одступила од својих принципа економског развоја када се суочила са невиђеним изазовима, констатовао је руски лидер, истакавши да је земља сачувала позицију најважнијег учесника на међународном тржишту.
Он је рекао да је чињеница да је Русија сачувала економску стабилност.

Русија никога није терала са тржишта

Транснационалне корпорације које су напустиле руско тржиште то су учиниле под снажним притиском страних политичких елита, рекао је Путин.

„Добро знате да никога нисмо терали са нашег тржишта, из наше економије. Чак напротив, предлагали смо да се све извага, процени, да се добро размисли о руским партнерима и могућим последицама таквих корака. Свако од наших партнера имао је право избора“, рекао је Путин.

Он је додао да уколико страни произвођачи буду желели да се врате на руско тржиште, а такве приче се све чешће чују, Русија никоме неће затворити врата.
По речима Путина, ако су домаћи предузетници у почетку и били забринути због одласка страних компанија са тржишта, сада они користе ту ситуацију и заузимају њихова места.
„У разговорима са представницима домаћих пословних кругова све чешће се чује молба да се стране компаније не пуштају назад“, открио је руски лидер.

Мењају се тенденције глобалне економије

„Нисмо од јуче почели да се преоријентишемо на тржишта азијских земаља, на Африку, Латинску Америку. То је почело много пре трагичних догађаја у Украјини. Много пре. Зашто­? Зато што се мењају тенденције светске економије“, рекао је Путин.
Он је такође саопштио да се сада око 90 одсто плаћања са земљама Евроазијског економског савеза врши у рубљама, а са Кином преко 80 одсто у рубљама и јуанима.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 14. до 17. јуна. Спутњик је медијски спонзор скупа.
Руски председник Владимир Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
РУСИЈА
Путин: Снаге Кијева немају шансе у контраофанзиви; Ф-16 ће горети као и 'леопарди' /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала