- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Прво заседање Савета НАТО-Украјина са Зеленским у јулу

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
НАТО планира да организује прво заседање Савета Украјина-НАТО са учешћем украјинског председника Владимира Зеленског током самита у Вуљнусу у јулу, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Радимо на формирању Савета Украјина-НАТО. Рачунамо на то да ће прво заседање новог Савета бити одржано у Виљнусу са учешћем Зеленског. Украјина ће бити равноправан члан са НАТО савезницима и биће консултована по свим питањима која су важна“, рекао је он на прес конференцији након заседања министара одбрана земаља Алијансе у Бриселу.

Нагласио је да лидери НАТО-а на самиту у Виљнусу у јулу не намеравају да позову Украјину у Алијансу, већ ће само разговарати о даљем зближавању са Кијевом
Истакао је да се Оружане снаге Украјине суочавају са сложним условима током офанзиве, као и са утврђеним позицијама Оружаних снага Русије.
Столтенберг је коментарисао и испоруку америчких авиона Ф-16 и навео да то зависи од обуке пилота и процене ситуације. Додао је да се наставља рад на новом вишегодишњем пакету помоћи Украјини који ће бити утврђен на самиту Алијансе.
Раније је изјавио да Украјина не може постати чланица НАТО-а у јеку сукоба, али је поновио да су врата Алијансе и даље отворена за Кијев.

Амерички министар одбране: НАТО ће на самиту у Виљнусу проширити подршку Украјини

Министар одбране Сједињених Америчких Држава Лојд Остин је након састанка са министрима одбране НАТО изјавио да ће самит НАТО у Виљнусу омогућити решавање „практичне несмртоносне подршке“ Украјини и постављање темеља за њен прелазак на НАТО стандарде
„Имаћемо могућност да поставимо основе за модернизацију и реформацију одбрамбених института Украјине, као и прелазак на НАТО стандарде“, рекао је он.
Остин је истакао да је Украјина почела наредну фазу конфликта против Русије са циљем да врати изгубљене територије.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
РУСИЈА
Медведев одговорио на изјаву Столтенберга о чланству Украјине у НАТО-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала