- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Борба са поплавама: Срушени мостови, прорадила клизишта, евакуисано више од 300 људи широм Србије

Пратите нас
Због обилних падавина и изливања река, ванредна ситуација проглашена је у 53 града и општине Србије. Досад је евакуисано више од 300 људи. Оштећени су путеви, а вода је носила мостове и покренула клизишта и одроне. Најкритичније је у околини Краљева, а са воденом стихијом борили су се у готовом свим крајевима Централне и Западне Србије
Вода је прексиноћ однела мост на Ибарској магистрали у Адранима код Краљева, тако да је саобраћај на том делу магистрале у прекиду. Министар саобраћај најављује изградњу новог моста. Вода је уништила и мост у Мрчајевцима.
Најкритичније је у околини Краљева, а са воденом стихијом борили су се у готовом свим крајевима Централне и Западне Србије
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:10 17.06.2023
Милош Миленковић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а казао је да је укупно 314 људи евакуисано откако је кренуо поплавни талас.
22:05 17.06.2023
Ванредна ситуација и у Новом Пазару
Градски штаб за ванредне ситуације донео је вечерас одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији Новог Пазара због обилних падавина и поплава.
„Ванредна ситуација проглашена је јер је услед елеменатарне непогоде и облиних падавина дошло до изливања река Трнавице и Јошанице, појаве површинских вода, плављења објеката и оштећења инфраструктуре. Ванредна ситуација се проглашава због реалне опасности од угрожавања живота, имовине и здравља људи“, наведено је у саопштењу новопазарског Штаба за ванредне ситуације.
18:32 17.06.2023
Гашић обишао Јунковац, поплављен услед обилних падавина и изливања реке Турије
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је данас место Јунковац, у општини Лазаревац, које је услед обилних падавина и изливања реке Турије поплављено.
Министар је том приликом нагласио да ће припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, који су пуним капацитетом ангажовани на евакуацији угроженог становништва и црпљењу воде, бити уз грађане и помагати им како би се у што скоријем року вратили у своје домове.
У разговору са мештанима Јунковца, Гашић је рекао да су спасилачке службе претходних дана обилазиле ово подручје и упозоравале грађане на могуће опасности од поплава изазваних обилним падавинама, саопштено је из МУП-а.

„Сада ћемо да вам помогнемо, да очистимо све како бисте се вратили својим кућама. Спасиоци ватрогасци ће бити са вама све док не санирамо штету и биће ту како бисте били безбедни. 1.800 наших припадника је нон-стоп на терену. Учиниће све што могу, да исцрпе воду, изнесу намештај да би Штаб за ванредне ситуације могао да направи попис да вам надокнадимо штету коју сте претрпели“, рекао је министар.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је да се ситуација у вези са поплавама на територији Србије за сада стабилизује и да ће припадници Сектора бити на терену „дан и ноћ“ док се и најмања назнака могуће опасности не повуче.
 Министар унутраљњих послова Братислав Гашић обишао место Јунковац, у општини Лазаревац. - Sputnik Србија
„Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на црпљењу воде. То су десетине црпљења воде у готово свим окрузима који су погођени овим изузетно јаким невременом да би грађани могли да се врате у своје домове“, изјавио је Чаушић.
Он је још једном апеловао на грађане да буду опрезни, да не прилазе набујалим бујичним водотоковима и да за сваку врсту помоћи коју могу да им пруже припадници МУП позову 193 или 192.
18:19 17.06.2023
Села у околини Пирота без струје и воде
Координатор Градског штаба за ванредне ситуације у Пироту Сретен Савов изјавио је да је код села Горња Држина, у сливу реке Јерме, дошло до обарања далековода због чега је дошло до прекида у снабдевању струјом у два села, док су четири села без воде.
„Код нас није било озбиљних проблема као у другим деловима земље. Током ноћи дошло је до обарања далековода код села Горња Држина у сливу реке Јерме, тако да су села Комје и Власи без струје. Иначе у селу Власи је главна пумпа за водоснабдевање села Суково, Горња Држина, Комје и Власи", рекао је Савов.
Према његовим речима, Електродистрибуција је, заједно са Штабом за ванредне ситуације, набавила два агрегата који ће бити инсталирани у селима Комје и Власи.
„Тренутно село Комје има струју, а до краја дана ће већи агрегат бити пуштен у селу Власи и тиме ће село добити струју, а уједно ће прорадити и пумпа за водоснабдевање поменутих села. Очекујемо да, када дође до пада нивоа реке Јерме, у наредна три-четири дана, да се успостави нормално снабдевање електричном енергијом јер сада није могуће интервенисати због високог нивоа реке Јерме“, рекао је за Савов.
18:09 17.06.2023
Турски амбасадор у Београду Хами Аксој  - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
СРБИЈА
Турски амбасадор захвалио се Немањи што је спречио несрећу и спасио турске држављане
17:25 17.06.2023
Ватрогасци-спасиоци допремили су чамцем храну једном домаћинству у пожешком селу Горобиље које је поплављено.
Пет ватрогасаца-спасилаца из Ужица и Пожеге допремили су за пет особа у две куће храну, воду, лекове и гориво за пумпе.
16:26 17.06.2023
Хитна помоћ у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
РЕГИОН
БиХ: Утопио се дечак код Хаџића
16:26 17.06.2023
Ванредна ситуација у Крагујевцу, отклањају се последице поплава
Ванредна ситуација је проглашена у Крагујевцу са циљем да се брже и ефикасније отклоне последице обилних падавина и поплава на пунтој инфраструктури и стамбеним објектима у том граду, рекао је начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић..
Представници Скетора за ванредне ситуације, радници јавних комуналних предузећа и ватрогасци-спасиоци су са машина већ на терену и раде на отклањању последица.
У Крагујевцу, као и осталим општинама Шумадијског управног округа, ситуација је под контролом, речни водотокови су у својим коритима, тврди Кочовић и каже да се и даље из поједнихи насеља црпи вода из стамбених и пословних објеката и санира се путна инфраструктура.
Услед последица поплава активирало се клизиште у насељу Грошница, које је оштетило део главне саобраћајнице у улици Октобарских жртава, која то приградско насеље повезује са Крагујевцом. Мештани Грошнице могу да користе алтернативни пут, преко насеља Ћава.
16:25 17.06.2023
Представа „Наш разред” - драма велике лепоте и снаге - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
КУЛТУРА
Због поплава се одлаже велики позоришни фестивал
15:35 17.06.2023
Четири моста страдала код Александровца, ванредно стање
Ванредна ситуација у Александровцу на снази је сада на целој територији општине.
Ванредна ситуација у делу општине у тренутку када је било угрожено 20 насеља проглашена је пре скоро две недеље.
Драматични призори настрадалих села, путева, ораница стижу из свих дела Горње и Доње Жупе. Најтеже је ове недеље било у Лесеновцима.
Клизишта и одрони су на десетине локалних путева, а Саобраћајна инспекција је донела више одлука о забрани саобраћаја на одређеним правцима.
Саобраћај и прелазак преко реке за пешаке сада је забрањен због рушења или оштећења мостова на реци Вратарици (Трнавци-Савковић),на реци Пепељуши (Витково - Венчац), на реци Вратарици (Доњи Вратари - Вучковићи), на путевима Доброљупци - Кршани, Горњи Вратари – Крупаја Ботурићи – Велика Врбница Џамићи и на локалном путу Суботица ка Вражогрнцима.
15:12 17.06.2023
Војска Србије поставила је понтонски мост преко реке Трнавице у селу Клече. Тиме је више стотина домаћинстава тог села повезано са Новим Пазаром.
15:06 17.06.2023
Саобраћај на путу Дебели Луг - Јасиково, обустављен је због изливања Црне реке, саопштило је данас Јавно предузеће „Путеви Србије“.
Због изливања реке Пек, обустављен је саобраћај на путу Кучево - Дебели Луг, између места Бродица и Благојев Камен.
На путу Кратовска стена - Лучани, у месту Лучани, на снази је обустава саобраћаја због интервенције након обилних падавина.
14:06 17.06.2023
Из прокупачког насеља Мала Губа током ноћи евакуисано 70 особа
Насеље Мала Губа у Прокупљу, које је смештено уз саму реку Топлицу, увек има проблема са поплавама. С обзиром на то да је ниво Топлице већ неколико дана изнад границе ванредне одбране од поплава, а прогнозирано је да у току ноћи буду велике падавине, током ноћи је евакуисано је 70 људи.
Градоначелник Милан Ранђеловић рекао је да је то насеље јуче било у критичном положају јер су бедеми и утврде који су грађени прошле године и појачани ове године у току пролећа, били на граници да попусте.
„Хитном интервенцијом пре свега штаба за ванредне ситуације и сектора, али и МУП-а, сви ти људи су евакуисани из самог насеља зато што је претио ризик од поплављивања. Оно што смо ми хитром реакцијом урадили то је да смо ојачали бедеме, донели још материјала, појачали утврде и успели да спасимо ромско насеље Мала Губа“, рекао је Ранђеловић.
12:53 17.06.2023
Нормализовано снабдевање електричном енергијом у Лазаревцу
ЕДБ Лазаревац је јуче из безбедносних разлога искључио четири трафо-станице, па је неколико сати 550 домаћинстава било без електричне енергије. Снабдевање струјом је сада нормализовано и сва домаћинства у општини Лазаревац имају електричну енергију.
Очекује се да у понедељак, уколико се ситуација стабилизује, проради и предшколска установа у МЗ Рудовци одакле су јуче превентивно евакуисана деца због могућности да вода из набујалог потока уђе у објекат.
На ванредној седници општинског Штаба за ванредне ситуације донета је одлука да се сва расположива механизација општинских јавних предузећа и Огранка Колубара стави на располагање Штабу.
12:04 17.06.2023
Излила се Топлица у Дољевцу, поплављена домаћинства, евакуисане 24 особе
Због изливања Топлице и њених притока на подручју општине Дољевац, током ноћи су евакуисане 24 особе из села Шарлинца, међу којима је и седморо деце и једна трудница, а своје домове морало је да напусти и десеторо људи из Шаиновца, од којих је петоро деце.
Поплављена су дворишта тридесетак кућа и помоћних објеката, изјавио је директор комуналног предузећа Далибор Стаменковић.
12:02 17.06.2023
Градиће се нови мост у Адранима
Ибарска магистрала код Краљева биће оспособљена за саобраћај у наредних 10 дана, изјавио је министар грађевине Горан Весић, који је најавио и градњу новог моста. Рок за изградњу је четири месеца, а градиће га д. о. о. „Нови Пазар пут“
Весић је рекао да је Министарство грађевине саобраћаја и инфраструктуре издало хитан налог за формирање привремене девијације на месту прекида саобраћаја на државном путу првог Б реда 22, Мрчајевци - Адрани код моста преко Мусине реке.
11:03 17.06.2023
Срушени мост у Мрчајевцима због ранијих оштећења био забрањен за саобраћај
По одлуци Градске управе за урбанизам града Чачка коришћење моста који се јутрос урушио, а који спаја села Мрчајевци и Слатина преко Западне Мораве, забрањено је још од новембра 2022. године.
Како је наведено у решењу Градске управе Чачак у које је Танјуг имао увид, због постојећег оштећења на конструкцији моста забрањено је његово коришћење за прелазак теретним возилима.
Мештани су га ипак користили јер је он најкраћа веза између два села Мрчајевци и Слатина, али у тренутку рушења на мосту није било никога.
11:02 17.06.2023
Код Суве Реке због одрона саобраћај се одвија наизменично
На путу Свође - Власина Округлица код места Састав Река услед одрона саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила, саопштили је данас ЈП „Путеви Србије“.
Саобраћај је након обуставе због изливања река нормализован на путу Дебели Луг - Јасиково, на км 38+500, као и на путу Куршумлија (Марковиће) - Куршумлијска бања.
09:45 17.06.2023
Дечак из Лазаревца спасен помоћу канапа, браћа извучена из реке
Председник општине Лазаревац Бојан Стевић рекао је за РТС да су имали три евакуације, спасавања из реке Турије.

„Дечак од 15 година у месту заједница Јунковац. Заједно смо брзом интервенцијом свих људи који су били на лицу места уз помоћ канапа и срећe, пре свега његову срећу јер се закачио за гране, успели да га евакуишемо и извучемо“, рекао је Стевић додајући да га је збринула екипа хитне помоћи локалног дома здравља.

Након тога су из реке Турије, у МЗ Миросаљац, извучена два рођена брата.
„Једног смо брзо успели да извадимо после неких 45 минута уз помоћ приватне механизације која се ту нашла и из домаћинстава смо узели механизацију. Док други, његов старији брат, за њега нам је требало неких 2,5 сата, река га је однела неких 200 метара и уз помоћ спасилачких јединица Ватрогасне бригаде и МУП-а Србије и града Београда Лазаревца, индустријске механизације, успели смо са чамцем, буквално после неких сат и 45 минута, да га извучемо из воде, збринемо и упутимо на даље прегледе у Београд“, рекао је Стевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала