- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о резултатима преговора Путина и афричких лидера

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
Пратите нас
Представници Афричке уније су показали разумевање да је за решавање украјинске кризе неопходно да се отклоне узроци који су до ње довели и који и даље подривају безбедност у Европи, рекао је руски министар спољних послова после састанка седам афричких лидера са председником Русије Владимиром Путином.

„Главни закључак данашњих разговора је да су наши партнери из Афричке уније показали разумевање истинских разлога за избијање те кризе, а које су створени напорима Запада, као и разумевање да је за излазак из ове ситуације потребно разрешити те узроке, специјалним конкретним потезима отклонити узроке који су подривали и подривају дуги низ година безбедност на европском континенту“, рекао је Лавров.

Иницијатива мисије афричких држава за решавање сукоба у Украјини за сада није формулисана у виду писаног документа, додао је он у разговору с новинарима.
Поновио је како је дошло до избијања украјинске кризе.

"Ситуација у вези са Украјином је настала као резултат тога што је Запад дуги низ година припремао хибридни рат против Русије, претварајући Украјину у инструмент тог рата с циљем да се поткопају основе безбедности наше земље", рекао је руски министар.

Афричке земље залажу се за недељивост безбедности на глобалном нивоу, а Русија подржава такав приступ, рекао је министар и нагласио да су афрички лидери говорили и о кинеској иницијативи од 12 тачака и да су издвојили оне елементе који су им блиски - да у свету нема двоструких аршина, да се поштују сви принципи Повеље УН и примењују, да не буде једностраних санкција нити покушаја да се безбедност осигура на рачун других.
"Управо те принципијелне приступе и ми делимо", истакао је Лавров, напоменувши да су афрички лидери наглашавали да њихови предлози нису никоме конкуренција.
Према његовим речима, Русија, за разлику од Запада, не приморава никога да следи неке ограничавајуће мере према оним који немају исти став као и Москва.

Песков: Путин показао интересовање за афричку иницијативу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима после учешћа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да Русија наставља специјалну војну операцију у Украјини и да ће остварити своје циљеве.
Такође је додао да Русија изузетно цени допринос који друге земље улажу како би дошло до нормализације у Украјини.
Коментаришући иницијативу афричких лидера, Песков је рекао да је она компликована за реализацију али да је Путин исказао интересовање.
Лидери су били заинтересовани да погледају нацрт нереализованог споразума са Кијевом који им је руски председник показао на састанку, навео је Песков.
Афрички лидери нису Путину пренели никакве поруке од украјинског председника, додао је он.
Према речима Пескова, Русија је и даље спремна за дијалог са Кијевом, али елементи мировних иницијатива које нису у складу са руским интересима нису прихватљиви.
Путин и лидери из Африке спремни су да наставе контакте, рекао је портпарол Кремља и напоменуо да афричка мисија у Кијеву није примљена конструктивно.
Песков је рекао и да је задатак демилитаризације Украјине практично испуњен јер они све мање користе своје оружје.
"Пумпање Украјине оружјем од стране Запада обавезује Русију да примењује одлучније мере у циљу осигурања безбедности", рекао је Песков и додао да се земље НАТО све више укључују у украјински конфликт и постају његов део.
Путин са делегацијом афричких лидера о Украјини - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
РУСИЈА
Путин: Поздрављамо избалансирани став афричких држава о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала