Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: У северном делу Косовске Митровице ноћас било право ратно опсадно стање /видео/

© AP Photo / Marjan VuceticКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је, на ванредној конференцији за новинаре, да је у северном делу Косовске Митровице ноћас било право ратно опсадно стање.
„Куртијеви специјалци са дугим цевима и оклопним возилима су буквално окупирали северни део Косовске Митровице.Из јужног дела су ушли са преко 30 оклопних борбених возила, под маскама, са дугим цевима и малтретирали целу Северну Митровицу. Буквално су направили једну врсту безбедносног прстена, где су и центру града патролирали све време, али имали и своје пунктове по ободима града, где су заустављали су аутомобиле, заустављали људе, претресали до голе коже, ударали их пушкама и псовали“, рекао је Петковић.
Било је горе него да је уведен полицијски час, констатовао је Петковић.
„Овде се ради о томе да Курти све време провоцира и жели да изазове сукобе и рат. И јуче и ноћас, Куртијева полиција је покушала неколико хапшења у Бошњачкој махали, два брата у центру града, па Лунетовог друга. Сада је ситуација мирнија, оклопна возила су заменили шкодама, али и даље има много специјалаца са дугим цевима“, навео је Петковић.
Према речима Петковића, специјалаца има и у цивилу, а користе чак и возила са српским регистарским таблицама.
Петковић је истакао да Курти, уместо да деескалира ситуацију, иде у нове провокације са намером да изазове рат и нове провокације на северу Косова и Метохије.
„Крајње је време да неко коначно уразуми Аљбина Куртија јер је његова намера очигледно да изазове рат. Реч је о балканском пироману који жели рат на простору целог Балкана. Да ли то неко коначно схвата?“, рекао је Петковић.

Србин ухапшен у Лепосавићу нема везе са маскираним човеком са Свечљине фотографије

Према његовим речима Курти је јуче од раног јутра спремао нову провокацију не би ли међународна заједница окривила Београд или Србе.

„Краснићи је током смене полиције на превару ушао у зграду општине где је требало да дочека нове лажне одборнике и директоре. Наш народ је бурно али мирно реаговао, дошли су до улаза, али су се на молбу Кфора повукли. Након тога покушано је хапшење још Ивана Миладиновића, па је ухапшен Немања Влашковић (33) након чега је Свечља објавио фотографију где је означио да је маскирани момак Влашковић и да се хапси због 29. маја и напада на албанску новинарску екипу“, рекао је Петковић.

Он је показао фотографију коју су Влашковићеви пријатељи и породица послали и где се види да Немања стоји на крају и мирно посматра шта се догађа и нема везе са маскираним човеком.
„Реч је о пропаганди и Свечље и Куртија и ухапшен је без основа још један невин човек. Реч је о момку без криминалног досијеа, треће је дете у породици привредника. Сви га само хвале. Он се и даље налази у јужном делу Косовске Митровице“, рекао је Петковић.

Лаж да се Београд лоше односи према ухапшеним специјалцима тзв. косовске полиције

Петковић је рекао и да су га шокирала саопштења САД и Велике Британије у којима траже да се пусте тројица припадника тзв. косовске полиције који су ухапшени у централној Србији.
„А нико не помиње да је неопходно да се пусте невини Срби. О каквом је лицемерју реч. Не одлучујемо ми јер је покренут правни поступак, ми смо правна држава. О томе тужилаштво и суд одлучују не у амбасадама. Апсолутна је лаж да се Београд лоше односи према њима, да им се не дају лекови, да се малтретирају. Приштина када то говори полази од себе, јер малтретира ухапшене Србе и пребијају их и не смеју да их пусте јер су у подливима. Овде није реч о малтретирању, ми смо озбиљна држава, радимо у складу са законом, сваки ухапшени има своју собу, примају лекове, храну и пиће. Нису у Хајату, али у односу на ухапшене Србе ова тројица као да су у 'Фор сизонсу'. Престаните да лажете, да тражите да се ослободе они који су са дугим цевима упали на територију Србије, а позабавите се Србима који су невино ухапшени, малтретирани, тужени“, рекао је он.
Он је додао и да последњих дана и недеља није рањен ниједан Албанац, а да се хапсе Срби ако баце петарду или каменицу.
„А нико да се сети Драгише Гаљка, да ли је неко одговарао што је упуцан са два метка са леђа и што је питање да ли ће моћи нормално да хода“, рекао је Петковић.
Петковић је рекао да ће председник Србије Александар Вучић и данас да разговара са европским и америчким званичницима. Најавио је и да ће Срби са КиМ наредних дана донети декларацију о томе како ће даље да поступају.

„У овим околностима не видим како може да се настави дијалог“

У оваквим околностима Петковић не види како може да се настави дијалог, јер то подразумева, како је навео, нормализацију односа, а оно што се дешава је потпуно ненормално и насилно и супротно од дијалога.
Он је тако одговорио на питање новинара шта се дешава са дијалогом између Београда и Приштине и хоће ли председник Србије Александар Вучић ићи на састанак будући да је Курти рекао да ће још да размисли.
„О томе ће Александар Вучић да одлучи али ја не видим простор за дијалог. Када је Харадинај увео таксе 100 одсто Вучић није одлазио у Брисел док то није повучено јер су хтели да натерају Београд на капитулацију. То и Курти сада покушава забраном уласка робе“, рекао је Петковић.
Анкета
Очекујете ли смиривање кризе на Северу КиМ после састанка председника Вучића и Куртија?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала