- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф руског нафтног гиганта: Европа је потпуно зависна од америчких енергената

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода "Јамал - Европа"
Објекти гасовода Јамал - Европа - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
Пратите нас
Европска политика диверзификације је доживела потпуну пропаст – Европа је постала потпуно зависна од америчких енергената, изјавио је директор „Росњефта“ Игор Сечин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

„Услед одустајања од руског гаса и одсуства других извора течног природног гаса, важна последица је потпуна зависност европске енергетике од испорука енергената из САД. У суштини, европска политика диверзификације извора снабдевања гасом доживела је потпуни слом“, рекао је Сечин.

Такође је констатовао да је транзиција на зелену енергију већ довела до катастрофалних последица. Деловањем неодговорних регулатора заправо је уведена забрана улагања у традиционалну енергију.
„Без јасно дефинисаних циљева, одрживих технологија и не схватајући дугорочне последице свог деловања, они су покренули процес који је довео до кризних појава у глобалној енергетици, што је покренуло инфлацију на светским тржиштима. Све је то погоршао утицај пандемије“, додао је Сечин.
Истовремено, нагласио је, аутори зелене транзиције још нису схватили да правила која покушавају једнострано да наметну треба усагласити са онима који имају производне могућности и одговарајућу базу ресурса.
Сечин сматра да у овој фази транзиције на зелену енергију приоритетни правац треба да буде сектор нафте и гаса, јер унапређење технологија у традиционалној производњи има већи ефекат у смислу реалног смањења емисија од улагања у алтернативне технологије.
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
СВЕТ
Урсула фон дер Лајен захвалила Бајдену што је Европу спасао енергетске зависности од Москве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала