- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Последице пробоја Каховске хидроелектране - Sputnik Србија

УЖИВО Број погинулих од последица рушења дела Каховске ХЕ попео се на 29

Пратите нас
У току је 479. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Одбијени напади украјинских јуришних одреда код Артјомовска. Више од 4.000 јединица руске артиљерије упућено у зону специјалне војне операције. Марјинка у ДНР пред ослобођењем, изјавио Рамзан Кадиров.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:32 17.06.2023
Број погинулих од последица рушења горњег дела Каховске ХЕ попео се на 29, саопштиле су власти Херсонске области.
19:31 17.06.2023
Украјинске снаге гађале су Јасиновату и Макејевску. Једна особа је погинула, а једна рањена.
16:31 17.06.2023
На Горловку је испаљено 15 пројектила са украјинске стране.
13:09 17.06.2023
Брифинг руске војске:
Оружане снаге Русије извеле су групни удар високо прецизним оружјем дугог домета морског и ваздушног базирања на један од центара за доношење одлука украјинске војске. Циљ напада је остварен, а назначени објекат је уништен.
У току протеклог дана украјинска војска је покушала да изведе офанзиву у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу.
У доњецком правцу активним дејствима „Јужне“ групе снага успешно је одбијено седам напада Кијева. Током борби је ликвидирано до 340 украјинских војника, борбено возило пешадије, два оклопна возила, као и две хаубице Д-30.
У запорошком правцу одбијена су три напада противника, а укупни губици украјинске војске за дан броје преко 235 војника.
У краснолиманском правцу ликвидирано је до 50 украјинских војника, борбено возило пешадије, две хаубице „гвоздика“, хаубице Д-20 и Д-30.
У херсонском правцу украјинске снаге су изгубиле до 40 војника.
У ЛНР је спречено деловање диверзантске извиђачке групе украјинске војске.
У купјанском правцу ликвидирана је украјинска диверзантска извиђачка група. Укупно је ликвидирано преко 40 украјинских војника, оклопни транспортер и две хаубице Д-30.
У ДНР је уништен радар за откривање и навођење мета ПВО система С-300.
У подручју истуреног положаја Времевско одбијена су три напада. Ликвидирано је до 30 украјинских војника, два тенка и два борбена возила пешадије.
Ловачка авијација руских снага оборила је хеликоптер Ми-24 украјинске војске у подручју Краматорска у ДНР.
У ДНР и Херсонској области уништена су два радара за откривање ваздушних циљева П-18
У ДНР је уништен командно-извиђачки пункт батаљона украјинске 95. јуришне бригаде.
12:09 17.06.2023
Лидери афричких земаља допутовали у Санкт Петербург ради састанка с Путином
Лидери шест афричких земаља стигли су у Санкт Петербург, где ће се састати с руским председником Владимиром Путином, саопштено је из организационог комитета Санктпетербуршког међународног економског форума.
У саставу мировне мисије су, поред јужноафричког лидера Сирила Рамапосе, председник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, председник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници председника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда.
Лидери афричких земаља претходно су посетили Кијев, где су разговарали с украјинским председником Владимиром Зеленским.
11:40 17.06.2023
Енергетска инфраструктура оштећена је у Дњепропетровској, Харковској и Сумској области Украјине, део потрошача у Дњепропетровском и Черниговском рејону и даље су без струје, саопштило је Министарство енергетике Украјине.
11:10 17.06.2023
Током протекла 24 сата украјинска војска гранатирала је шест пограничних подручја Белгородске области Русије, укључујући гранични прелаз „Шебекино“, саопштио је губернатор тог региона Вјачеслав Глатков на Телеграму.
11:06 17.06.2023
Афрички мировни план подразумева и непрекидне испоруке жита и ђубрива
План за решавање украјинског сукоба који су предложиле афричке земље, који се састоји из 10 тачака, садржи и позив да се обезбеде непрекидне испоруке жита и ђубрива, преноси агенција „РБК Украјина“.
Мировна мисија, у чијем су саставу лидери неколико афричких земаља, изнела је током преговора с председником Украјине Владимиром Зеленским у Кијеву низ предлога за решавање украјинске кризе.
Према наводима агенције „РБК-Украјина“, план поред решавања сукоба мирним путем, почетка преговора и деескалације, подразумева и обезбеђивање непрекидних испорука жита и ђубрива, хуманитарну подршку угроженим цивилима, осигурање суверенитета држава и народа, гаранције безбедности, размену заробљеника, послератну обнову и ближу сарадњу са земљама Африке.
Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамапоса је изјавио да афричке земље желе да се што пре оконча украјински сукоб и додао да су земље које су у њега умешане дужне да што пре почну да раде на постизању деескалације.
У саставу мировне мисије су, поред јужноафричког лидера, председник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, председник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници председника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда.
10:45 17.06.2023
Шеф кримског парламента: Циљ украјинске офанзиве су преговори под условима САД
Циљ украјинске контраофанзиве јесте тежња да се постигну преговори с Русијом под условима САД, изјавио је шеф кримског парламента Владимир Константинов.
„Главно што желе да постигну контраофанзивом јесте да формирају повољније услове за преговоре с Русјом, како би се они водили под условима САД. Реч је управо о томе, а не о некаквом ослобођењу Крима или Донбаса, они објективно немају снагу за то“, рекао је Константинов за Спутњик.
Украјинска офанзива у јужнодоњецком, ореховском и васиљевском правцу Запорошког фронта, као и у правцу Артјомовска, почела је 4. јуна, а главни удар Оружаних снага Украјине усредсређен је на Запорошки фронт.
Кијев ни на једном делу фронта није успео да достигне постављене задатке, констатовао је председник Русије Владимир Путин.
10:33 17.06.2023
Украјински дронови покушали да нападну нафтовод "Дружба" у Брјанској области
Губернатор Брјанске области у Русији Александар Богомаз саопштио је да су ноћас руске снаге ПВО одбиле украјински напад дроновима на рафинерију нафте „Дружба“ у Брјанску.
Уништена су три дрона авионског типа.
10:28 17.06.2023
Серија експлозија у Запорожју
У граду Запорожју који је привремено под контролом украјинских снага, одјекнуле су две серије експлозија – руска војска је гађала војне и инфраструктурне објекте који се користе за борбена дејства, саопштио је шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Како је додао, украјинске снаге су ноћас нагло повећале активност офанзивних дејстава у запорошком правцу, уводећи у борбе нове резерве. Међутим, руске снаге држе одбрану.
10:26 17.06.2023
Украјинске снаге гранатирале насеља на левој обали Дњепра
Украјинска војска гранатирала је насеља на левој обали Херсонске области, још нема информација о жртвама и материјалној штети, саопштила је прес-служба Новокаховског градског округа.
Током последња 24 сата нападима украјинске артиљерије била су изложена насеља: Нова Каховка, Аљошки, Дњепрјани, Подстепно, Солонци, Стара Збурјевка, Гола Пристањ, Пролетарка, Каховка, Сергејевка, Первомајка. Испаљено је више од сто пројектила.
09:12 17.06.2023
Ваздушна опасност у неколико области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Полтавској, Харковској, Кировградској, Дњепропетровској и Николајевској области Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
07:33 17.06.2023
Више од 4.000 ремонтованих артиљеријских уређаја упућено у зону СВО
Више од 4.000 ремонтованих и сервираних артиљеријских уређаја упућено је у зону специјалне операције из базе у Омској област, коју је јутрос обишао министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Из базе ће ускоро на фронт бити упућено још 700 артиљеријских система, саопштено је из Министарства одбране Русије.
07:28 17.06.2023
Експлозије одјекнуле у Херсону
У Херсону су током ноћи одјекнуле експлозије, пренели су украјински медији. Десна обала Херсонске области, укључујући град Херсон, сада је под контролом украјинске војске.
07:26 17.06.2023
У Николајеву уништено 80 јединица украјинске технике
Захваљујући сигналима добијеним од субверзивних група у Николајеву руска војска уништила је током ноћи више од 80 јединица украјинске војне технике, изјавио је координатор покрета који се противи деловању украјинских власти Сергеј Лебедев.
Он је додао да Кијев сада возила пребацује преко Одесе и Запорожја.
Према речима Лебедева, житељи Николајева преносе да сеу у фабрици тенкова наставља рад на допунском опремању тенкова „леопард“, који потом иду на фронт.
07:19 17.06.2023
Одбијени напади украјинских јуришних одреда код Артјомовска
Одреди војне групације „Југ“ Оружаних снага Русије одбили су нападе украјинских јуришних група код Раздоловке, Веселог, Јаковљевке, Берховке и Јагодног, на подручју Артјомовска, саопштио је за Спутњик начелник прес-центра јужне групације Вадим Астафјев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала