- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Да ли би и када Русија могла да примени нуклеарно оружје

© Sputnik / Пресс-служба МО РФ / Уђи у базу фотографијаБалистичке ракете Русије
Балистичке ракете Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Пратите нас
Колективни Запад на челу са Сједињеним Државама се неће смирити, већ ће наставити да провоцира Русију. Међутим, иако је Русија нуклеарна сила, она прва никада неће применити нуклеарно оружје: до овога може доћи искључиво ако чланице НАТО покушају агресију на њу или на њену савезну државу – Белорусију, оцењују за Спутњик руски војни експерти.
Према речима експерата, Русија никада не би употребила нуклеарно оружје на територији Украјине, већ би у случају да буде нападнута вероватно применила нуклеарно оружје на територији земаља-чланица Алијансе.
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да би Русија применила нуклеарно оружје једино у случају да Запад сатера у ћошак руског лидера Владимира Путина.
„Они (представници западних земаља) питају: ето, ви познајете руководство Русије, у пријатељским сте односима, реците: да или не (хоће ли применити или неће применити нуклеарно оружје)? Одговорио сам – да. Нуклеарно оружје зато и постоји. Притиснуће дугме, него шта! Али, само у овом случају: ако будете правили опасне потезе на том плану, ако извршите инвазију на руску територију и ако то буде угрозило постојање Русије. Једном речју, ако сатерате Путина уза зид или у ћошак и не буде другог излаза, из ћошка се може само напред изаћи. Зато не чините то! Док је могуће, хајде да се договоримо“, изјавио је Лукашенко у интервјуу за телевизији „Русија 1“.

Русија неће прва применити нуклеарно оружје

Војни експерт Виктор Литовкин сматра да се колективни Запад неће смирити и упозорава да баш због оваквог понашања западних земаља свету прети опасност од употребе нуклеарног оружја. Међутим, уверен је Литовкин, Русија га прва неће применити.
„Западне земље настављају да шаљу оружје Украјини. Али, то није разлог због ког би Русија употребила нуклеарно оружје. Наша земља ће, једноставно, наставити са уништавањем овог оружја и војника који се налазе на територији Украјини. Руска држава не планира прва да примени нуклеарно оружје. У руској доктрини је изложено да ће Русија употребити нуклеарно оружје у случају да њу или њене савезнике – Белорусију, нападне земља или коалиција држава које поседују нуклеарно оружје. Поред тога, иста ова доктрина каже да ако на Русију или њеног савезника изврше агресију државе уз примену конвенционалног наоружања, Русија тада има право да против њих употреби нуклеарно оружје“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, Русија никада не би употребила нуклеарно оружје на територији Украјине, децидан је Литовкин.
„Украјинци су наш братски народ. У случају напада на Русију, нуклеарно оружје било би примењено на територији земаља-чланица НАТО“, каже саговорник Спутњика.
На питање да ли постоји могућност да земље-чланице НАТО на челу са Сједињеним Америчким Државама изврше агресију на територију Русије, Литовкин каже да се ова могућност не искључује.
НАТО је направљен с једним циљем – да покуша да обузда Русију. Али, сматрам да земље-чланице ове организације ипак чине све да између њих и наше земље не дође до сукоба. Они схватају да се ова ситуација по њих може веома лоше завршити“, објашњава наш саговорник.

Колективни Запад се не смирује

Константин Блохин, војни експерт и водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука, оцењује да се Запад на челу са САД неће смирити већ ће наставити са провокацијама и ескалацијом сукоба.
„Из разлога што тамо (на Западу) желе да виде Русију поражену. Треба напоменути да се Запад није смиривао кроз целу своју историју. Овде мислим на Немачку, Наполеона.. Своју агресивну политику Запад спроводи према Русији већ јако дуго. И смирио би се тек када би Русија престала да постоји. Али, од тога нема ништа“, истиче Константин Блохин.
Он такође сматра да нема никаквог смисла да Русија започне преговоре са колективним Западом.
„О томе говоре сви наши политичари и политиколози. Једноставно, нема смисла преговарати са њима. Они хоће да преговарају, али под њиховим условима. Оним који нису прихватљиви за Русију. Овде се ради о томе да руска држава треба да им да Крим, нове територије које су ушле у састав наше земље... Знате, Москва је спремна да преговара под једнаким условима. Али, они то не желе“, упозорава саговорник Спутњика.
Виктор Литовкин објашњава да је жеља и задатак Запада да покуша да уруши Русију.
„И учиниће све што је могуће и немогуће. Знате због чега? Зато што Русија, баш као и Кина, стоји на путу америчке хегемоје. А Американци не воле конкуренте. Они користе сва средства са којима покушавају да ослабе Русију. Међутим, нису успели у томе“, поручује саговорник Спутњика.
Подсетимо, Русија је испоручила Белорусији тактичко нуклеарно оружје. Према речима белоруског лидера, оно је три пута моц́није од бомби које су Сједињене Америчке Државе употребиле у Хирошими и Нагасакију.
„Имамо ракете и бомбе. Бомба је три пута снажнија него она у Хирошими и Нагасакију. Тамо је моментално погинуло 80.000 људи, а 250.000 од једног удара. А овде је једна бомба три пута моц́нија. То значи да би милион људи одмах погинуло. Не дај Боже да се то оружје употреби, али ту се ипак ради о ограниченој територији“, рекао је белоруски лидер.
Лукашенко је такође изјавио да ће руско тактичко нуклеарно оружје бити распоређено по целој Белорусији и да неће бити складиштено на једном месту.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
РУСИЈА
„Путин може да притисне дугме, не чините то“: Лукашенко упозорио Запад на примену нуклеарног оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала