Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кијев веома успешно истребљује само – Украјинце

© Sputnik / Сергей Батурин / Уђи у базу фотографијаПоследице гранатирања Волновахе
Последице гранатирања Волновахе - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Пратите нас
Украјинци су у озбиљном проблему, јер им због западних финанијера треба успешна контраофанзива, а успеха нема – ни на видику. Због тога се они не одричу пароле да Русе треба истребити, геноцидирати, али уместо тога врло добро истребљују оне који се сматрају Украјинцима, оне које шаљу на фронт, оцењује уредник портала „Факти“ Ђуро Билбија.
Са толиким губицима и у војном и у техничком смислу, украјинска офанзива, према процени нашег саговорника, може да траје још само пар недеља док не потроше свој потенцијал, а друге војске која би брзо могла да се формира – нема. Уништена је, каже Билбија, њихова 47. бригада која је нападала с циљем да пресече пут Доњецк–Крим и да изађе на Црно море. Потрошили су је и повукли на допуну, али се не зна када би могла да се врати на фронт. И друге би, истиче наш саговорник, могле да прођу слично.
„Русија ће морати да промени формат рата, вероватно нећемо више видети нападе као оне у Артјомовску. Тамо је уништавана украјинска војна сила веома темељно, а нису освајање територије. Према подацима руског Министарства одбране тамо је изгинуло око 50 хиљада украјинских војника. Оно што није уништено тада, уништава се у овој украјинској контраофанзиви. То је признао и бивши пољски министар одбране генерал Ваљдемар Скшипчак. Он је навео да за НАТО и Украјину долазе критични моменти, а један од њих ће бити када украјинска војска успе да пробије руске одбрамбене линије, јер ће онда уследити блицкриг, а затим ће уследити руска контраофанзива“, каже Билбија.

Руси спремају до сада невиђене операције

А куда ће да крену, додаје он, знају само у руском државном војном врху. Ипак, могуће је да ће почети коришћењем широког офанзивног простора с до сада невиђеним операцијама. Ми практично до сада нисмо видели ни једну тенковску битку, јер није било подршке авијације, каже Билбија и додаје да то можемо да очекујемо половином јула, јер тешка техника тек тада може да се креће тереном мимо нормалних путева.
Тренутно су се Руси укопали и направили су такозвану Суровикинову одбрамбену линију што подразумева ровове и ватрене тачке у три ешалона, а Украјинци нигде нису пробили ни први који се прави тако да се противник намами у клин, како би се замка затворила иза њихових леђа, објашњава наш саговорник.

Британско атомско оружје ипак било у Украјини?

Руси су, додаје он, прешли у активну самоодбрану, пустили су Украјинце које Американци гурају из разноразних разлога и логично је да имају мање губитке. Целокупно наоружање украјинских војника је сада западно, тј. НАТО што им очигледно не помаже с обзиром на то да су, према подацима Министарства одбране Русије, само од 4. јуна имали више од седам хиљада погинулих и рањених. Занимљиво је, сматра Билбија, да Кијев крије, односно, да у ту бројку нису урачунати погинули у руским ноћним ударима.
„Нема података и нејасно је шта се десило у складишту код Тернопоља, на западу Украјине. Говорило се да је отишло око хиљаду тона неке муниције али одличан зналац таквих ствари Константин Сивков који је потпредседник Академије за ракетне и артиљеријске науке рекао је да је веома могуће да је у том складишту отишло у ваздух атомско оружје, не компоненте за атомску бомбу, већ оно које су добили из Велике Британије. По снази експлозије претпоставља се да се радило о тактичком нуклеарном оружју снаге 2-3 килотоне. Међутим, озбиљну истрагу о томе сада нико не може да обави“, каже Билбија.

Где би могла да буде нова граница?

Према оцени нашег саговорника, мировна иницијатива председника Јужноафричке републике, Замбије и Коморских острва нема великих изгледа за успех, јер НАТО планира да прими Украјину у своје редове чим се сукоб заврши. Међутим, додаје Билбија, с друге стране имате Путина који каже да Украјинци нападају и руску територију и да ће због тога морати да направе санитарни коридор. С обзиром на то да Украјина са Запада добија све далекометнија оружја та зона мора да има дубину од 150 километара, односно 300 километара на запад. „То значи да би та зона требало да дође до Лавова. Русија, би по свему судећи, тај део могла да препусти ЕУ, тј. Пољацима, Мађарима и Румунима и ту би према мојој прогнози могла да буде и нова граница“, рекао је Ђуро Билбија.
Руски председник Владимир Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
РУСИЈА
Путин: Снаге Кијева немају шансе у контраофанзиви; Ф-16 ће горети као и 'леопарди' /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала