- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходна хаубица 2С19 Мста-С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Украјина за неколико година прелази на стандарде НАТО: Председник Чешке: Кијев има једну шансу

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 480. Чешки председник Петер Павел рекао је да Оружане снаге Украјине имају само једну шансу за контраофанзиву, у супротном сукоб ће бити замрзнут. Што више територија буде контролисала Украјина, имаће "боље карте за преговарачким столом, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:17 18.06.2023
Руска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
РУСИЈА
Мајк Пенс: Руска војска се неће зауставити у Украјини
18:25 18.06.2023
Оружане снаге Украјине 2023. године имају само једну прилику да изведу контраофанзиву, ово мишљење је изнео председник Чешке Петер Павел.
„Рекао сам да они (Украјина) имају једну шансу да изврше контраофанзиву ове године, јер ако би контраофанзива, којој смо очигледно сведоци, била неуспешна, нећемо успети да припремимо другу контраофанзиву из објективних разлога“, рекао је Павел.
Као резултат деловања Оружаних снага Украјине ове године, према његовим речима, могу да почну преговори о окончању сукоба или ће он прећи у фазу замрзавања до следеће године, када Украјина успе да прикупи нове снаге за даљу контраофанзиву.
Он је истакао да Украјинци још увек нису увели све снаге.
18:00 18.06.2023
Северноатлантска алијанса ће усвојити пакет помоћи који има за циљ да у року од неколико година доведе Украјину до стандарда НАТО-а, саопштио је генерални секретар западног војног блока Јенс Столтенберг.
Према његовим речима, то би се могло догодити на следећем самиту НАТО-а, који ће у јулу бити одржан у Вилњусу, преноси Велт.
„Будућност Украјине је у НАТО-у, али сада је приоритет Украјине да се успостави као суверена и независна држава – иначе нема смисла разговарати о чланству“, рекао је генерални секретар.
Осим тога, још једном је навео да закључивање мира не би требало да значи замрзавање сукоба нити усвојити споразум „који диктира Русија“.
14:23 18.06.2023
Салдо: Имамо све што је потребно за ослобођење Херсона
Вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо изјавио је да тренутно постоје све могућности за ослобађање Херсона од украјинске војске, истовремено назвавши то тешким задатком.
„Данас, четврти пут у последња два и по века, Херсон је кључна тачка у јужноруској историји, центар борбе за Новорусију. Пред нама је тежак задатак ─ ослободити град из руку оних који нису достојни његовог наслеђа, случајних придошлица, слугу непријатеља човечанства. Данас имамо све могућности за то. Херсон ће бити ослобођен“, написао је Салдо на свом Телеграм каналу поводом обележавања 245. годишњице оснивања града.
Царица Катарина II наложила је кнезу Григорију Потемкину да подигне град 18. јуна 1778. године.
14:04 18.06.2023
Лавров: Одлука Немачке да Москву прогласи главном претњом супротна логици и интересима Берлина
Нова Стратегија националне безбедности Немачке у којој је Москва именована као главна претња, противречна је логици и интересима Берлина, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за ТВ „Русија 1“.
„Тешко ми је да коментаришем поступке, изјаве, документа која доносе актуелни немачки политичари. Они се не ослањају ни на логику ни на интересе саме Немачке и немачког народа“, рекао је Лавров, коментаришући Стратегију националне безбедности Немачке где је поменуто да је Москва постала главна претња земљи.
14:03 18.06.2023
Путин: Ово је наша велика предност
Велика предност Русије је то што је друштво показало уједињеност током специјалне операције у Украјини, а у томе има и велике заслуге новинара, изјавио је руски председник Владимир Путин у затвореном делу разговора са војним командантима, а део је приказан на телеграм каналу новинара Павла Зарубина.
Руски лидер је такође захвалио војницима и добровољцима који учествују у специјалној операцији на мотивацији и спремности да бране Русију.
Путин је назвао херојским рад руских војника у Марјинки.
Он је испричао да је позвао командира у Марјинки.
„Знате шта ми се допало? Чуо сам се са њим, а затим сам позвао командира који координира рад и чеченских јединица, као и јединица Министарства одбране, иако су то такође јединице МО. На питање: Какво је расположење међу војницима? Он је без размишљања одговорио: Апсолутно сам сигуран у њих! Браћа! – исте секунде је одговорио“, истакао је лидер руске државе.
Марјинка је предграђе Доњецка, удаљено око километар од Петровског округа престонице ДНР. Тамо се налазе важни положаји руске војске, то је једна од тачака одакле непријатељска артиљерија константно гранатира Доњецк.
Почетком јуна командир специјалних снага Ахмат Апти Алаудинов изјавио је да су руски војници ослободили око 70 процената Марјинке.
Руске власти тренутно стимулишу војну индустрију да развија беспилотне летелице, изјавио је руски председник Владимир Путин за ТВ „Русија 1“.
13:11 18.06.2023
Најважније из брифинга руске војске:
Оружане снаге Русије одбиле су осам напада украјинских снага у правцу Доњецка;
Украјинска војска наставља офанзиву у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу;
Оружане снаге Украјине најактивније напредују у запорошком правцу, снагама од готово 3 батаљонске групе, појачане тенковима и борбеним оклопним возилима;
Руска војска ликвидирала је скоро 210 украјинских војника у правцу Доњецка;
Руска војска је током претходног дана ликвидирала готово 60 војника и самоходни топ „краб“ Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска;
Оружане снаге Русије одбиле су на подручју Времјовског виступа 4 напада украјинске војске;
ПВО Русије је у току протеклог дана пресрела крстарећу ракету великог домета „сторм шедоу“, као и два пројектила система „хајмарс“, а уништено је и 18 дронова;
Руске снаге су током претходна 24 часа ликвидирале готово 70 војника Оружаних снага Украјине и спречиле активност две диверзантско-извиђачке групе у правцу Красног Лимана;
Оружане снаге Украјине су током протеклог дана у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу изгубиле скоро 380 војника, 35 тенкова, 33 борбена возила пешадије, укључујући два „бредлија“.
12:49 18.06.2023
Русија ће кажњавати за речи украјинских политичара о жељи да се „убијају Руси”, Русима се не сме претити убиствима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за телевизију „Русија 1“.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Специјална операција у Украјини
Песков: Кажњаваћемо оне који позивају на убиство Руса
12:27 18.06.2023
Што већу територију Украјина буде контролисала то ће јој бити „боље карте за преговарачким столом“, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу за „Велт ам зонтаг“.
11:58 18.06.2023
11:20 18.06.2023
Украјинске снаге користе нападе у таласима на запорошку линију фронта, надајући се да ће пробити одбрану и ући се у дубину, међутим, руске снаге обуздавају нападе непријатеља, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Према његовим речима, ову тактику украјинске снаге користе на три основна дела фронта: васиљевском, ореховском и код Времевке.
„Украјинске снаге користе таласни формат напада – на смену једне групе одмах долази следећа и тако даље, надајући се да ће пробити линију одбране и ући у дубину“, рекао је Рогов за Спутњик.
Према његовим речима, упркос жестоким борбама дуж целе линије фронта, непријатељ није успео да оствари ни тактички ни стратешки напредак, руске трупе обуздавају налет непријатеља, који напада уз подршку артиљерије и оклопних возила.
10:54 18.06.2023
Вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин прокоментарисао је за Спутњик изјаву портпарола Кремља Дмитрија Пескова о фактичком окончању демилитаризације Украјине реквши да то не значи да ће руске снаге престати да ослобађају окупиране територија ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области.
Према његовим речима, Украјина може да настави ратна дејства само ако се продуже испоруке западног оружја, јер је скоро сасвим остала без сопственог наоружања и производних средства.
Раније је Песков у интервјуу РТ Арабик изјавио да је задатак демилитаризације Украјине фактички у великој мери завршен и да Кијев користи све мање сопственог оружја.
10:46 18.06.2023
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Специјална операција у Украјини
Путин: Главнокомандујући украјинских снага могао би бити у иностранству
10:42 18.06.2023
Активна фаза поплава у Херсонској области је прошла, изјавио је в.д. губернатора области Владимир Салдо.
Он је приметио да се током протеклог дана ниво воде у каховском акумулационом језеру прилично опао, за више од четири метра.
09:09 18.06.2023
Оружане снаге Украјине бациле су три експлозивне направе из беспилотне летелице у селу Новопетровка у Белгородској области.
Оштећени су аутомобил и трактор, саопштио је на свом Телеграму губернатор области Вјачеслав Гладков.
Он је додао да није било жртава.
09:07 18.06.2023
Супериорност у ваздуху и артиљерији омогућила је руској војсци да уништи украјински конвој са савременим западним наоружањем, пише лист „Волстрит џурнал“.
Како се наводи, Украјина је из све снаге покушавала да се супротстави руској надмоћи у ваздуху и артиљерији, која је обуздавала њене нападе на истоку и југу, али су након „противречних резултата“ пробних напада команданти Оружаних снага Украјине обуставили офанзивна дејства за анализу стратегије.
07:50 18.06.2023
Заставе Русије и Украјине на преговарачком столу у белоруском Гомељу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Специјална операција у Украјини
Песков: Русија спремна за преговоре са Кијевом, али за то нема основа
07:25 18.06.2023
Руски хеликоптери Ка-52 и Ми-28 и ловци Су-25 извели су осам ракетних напада на украјинске снаге у купјанском правцу, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе снага „Запад“ пуковник Сергеј Зибински.
У области Староверовке ракетне јединице гађале су из вишецевног ракетног система „торнадо С“ 14. одвојену механизовану бригаду, укључујући њено наоружање, војну и специјалну технику.
Он је додао да је руска артиљерија открила и уништила украјинску диверзантско-извиђачку групу 32. посебне механизоване бригаде, а такође спречила три покушаја ротације јединица Оружаних снага Украјине у подручју Берестово и Стељмаховка.
07:18 18.06.2023
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је војнике-учеснике специјалне војне операције који су хоспитализовани у војној болници „Вишњевски“ и уручио им одликовања и медаље за храброст.
07:16 18.06.2023
Током ноћи у Кривом Рогу у Дњепропетровској области Украјине чуле су се јаке експлозије, јавили су украјински медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала