- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Држава ће надокнадити сву штету“: Ана Брнабић обишла поплављена подручја у Ћићевцу /фото/

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆАна Брнабић обишла поплављена подручја у Општини Ћићевац
Ана Брнабић обишла поплављена подручја у Општини Ћићевац - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Премијер Србије Ана Брнабић обишла је поплављена подручја у Општини Ћићевац и том приликом истакла да ће Влада Србије радити на томе да се на најефикаснији могући начин надокнади сва штета грађанима који су угрожени поплавама.
Брнабићева је разговарала са председницом Општине Мирјаном Кркић о последицама које су недавне поплаве оставиле у овој општини, а затим заједно са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић и директором Србија вода Гораном Пузовићем обишла поплављена подручја.
„Радимо са свих 56 локалних самоуправа где је проглашена ванредна ситуација и сви заједно ћемо наћи начин да људи што ефикасније пријаве своју штету. Онда ће Влада у оквиру радне групе која је данас формирана обрадити те захтеве и обештетити људе на најбржи начин“, изјавила је Брнабићева, која је разговарала са породицама погођеним поплавама.
Према њеним речима, држава паралелно ради на санацији оштећених бедема.
„Док је лепо време, са Србија водама поправљамо бедеме и да се утврде обале које су биле оштећене. Ово је нешто са чиме ћемо се и у будућности суочавати, део је нажалост климатских промена“, рекла је Брнабићева.
© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆПоплаве у Општини Ћићевац
Поплаве у Општини Ћићевац - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Поплаве у Општини Ћићевац
Она је указала да је количина падавина у претходном периоду, у појединим деловима Србије, била већа него 2014. године, али да је на местима где су тада постојали највећи проблеми и где се улагало и радило, сада било најмање проблема.

Пописује се штета

Тренутно се води евиденција и пописује штета, чије су размере, како је казала Брнабићева, изузетно широке.
„Чак 82 моста у Србији су или оштећена или уништена, 22 водоводна система у локалним самоуправама, 13 канализационих система, више од 200 локалних путева, више од 750 стамбених објеката, од чега је највећи број на територији Јагодине, преко 520. И ово није финални попис - ово су бројке закључне са данашњим даном у 10 часова, и оне, нажалост, нису коначне”, рекла је Брнабићева.
Као један од проблема изградње заштитних механизама од поплава издвојила је имовинско-правне односе, који су 2015. године, како је навела, добро решени у Ваљеву, Косјерићу и Лучанима, где сада има најмање проблема.
„Људи често не желе да дају пролаз или да уступе метар или два своје имовине да се направе или заврше бедеми. У Ћићевцу смо, на пример, имали део бедема, али и велики проблем са власницима две куће, који нису дали да се бедеми изграде. Уколико је потребно да мењамо законе, мењаћемо, никакав проблем“, казала је Брнабићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала